Storbritannien och Italien klart för A-VM

Frankrike och Storbritannien gjorde upp om att undvika jumboplatsen och nedflyttning i grupp A. Då tappade fransmännen en 3-0-ledning till förlust – Storbritanniens första seger i ett A-VM på 57 år.

– Overkligt, säger Ben Davies till SVT Sport.

Också Italien är klara för A-VM efter en sensationell straffseger över Österrike.

Inför jumbomötet hade Storbritannien sex raka förluster med 5-38 i målskillnad, Frankrike hade även de sex raka nederlag med 11-30 i kolumnen.

När väl matchen drog igång var fransmännen hetare. Ledningsmålet kom dock först i inledningen på den andra perioden när Anthony Rech satte 1-0. Inom loppet av fyra minuter hade laget utökat till både 2-0 och 3-0.

Ishockey-VM

Men Storbritannien som inte deltagit i ett A-VM sedan 1994, och vunnit i ett A-VM sedan 1962, kom tillbaka.

Vände och vann

Innan pausvilan hade Robert Dowd och Mike Hammond tänt hoppet med två snabba mål.

Robert Farmer fixade kvitteringen och när sedan Ben Davies avgjorde i förlängningen var saken ett faktum: Storbritannien undviker att åka ur A-VM på just Frankrikes bekostnad och jublet var förstås stort i Kosice.

Sensationell Italien-seger

– Det är helt overkligt, jag kan inte beskriva det på något annat sätt. Något jag kommer minnas resten av livet, säger matchvinnaren Ben Davies till SVT Sport.

Parallellt, i grupp B, stod Italien för en skräll när laget besegrade Österrike med 4–3 efter straffläggning. Vilket betydde att italienarna, precis som britterna, får spela VM i Schweiz nästa år – på alpgrannen Österrikes bekostnad.

– Det är en jättesensation. Att Österrike skulle förlora mot Italien det kunde jag inte se. Det är nästan ofattbart för mig, säger SVT Sports expert Mikael Renberg.