Sverige till kvartsfinal efter galen dramatik

Sverige är klart för kvartsfinal i ishockey-VM efter att Dennis Rasmussen gjort 5-4 mot Lettland i tom bur med 30 sekunder kvar.

Lettland låg på för ett ledningsmål och pucken dansade kring Henrik Lundqvists mållinje.

Slutet blev dramatiskt sedan Sverige fått en sen utvisning på grund av en missad ”coach's challenge” .

– Sverige kommer undan med blotta förskräckelsen, säger SVT-sport experten Jonas Andersson.

Den sista perioden, och framförallt de sista fem minuterna, mellan Sverige och Lettland blev oerhört dramatiska.

Lettland gjorde 4-4 med bara tre minuter kvar genom Roberts Bukarts. Ett resultat som hade tagit Sverige vidare.

Ishockey-VM

Sverige valde trots det att använda en ”coach's challenge”  – en challange de fick fel på. Det innebar utvisning och Lettland fick ett drömläge att vinna. Dessförinnan hade målet granskats för en hög klubba.

Men ett kämpande Sverige och en sprattlande Henrik Lundqvist höll ut. Till slut kunde Dennis Rasmussen skicka in slutresultatet 5-4. En lättnadens suck för Sverige, som hade riskerat att missa kvartsfinal vid förlust.

”Vi spelar inte helt smart”

– Vi spelar inte helt smart i alla situationer. Jag tror det beror på att vi hade allt att förlora och de hade allt att vinna, säger Rikard Grönborg i SVT:s sändning.

– Vi måste komma över det. Vi fick verkligen kämpa för det här. Det kan vara nyttigt för oss i framtiden.

Den tredje perioden hade det mesta och svängde fram och tillbaka som ett skepp på stormigt hav. På bara tio minuter hann Sverige både tappa en 3-2-ledning och vända till en 4-3-ledning.

På det följde sedan det dramatiska slutet.

– Det spelar ingen roll hur vi gör det. Bara vi vinner. Det är det som räknas, men mycket kan bli bättre, säger Patric Hörnqvist efteråt.