SHL ställer in slutspelet både för damerna och herrarna. Foto: Bildbyrån

Säsongen slut för all elithockey

Uppdaterad
Publicerad

SM-slutspelet i ishockey ställs in helt – både för damer och herrar.
Även i Hockeyallsvenskan och i Hockeyettan är det färdig spelat.
Beslutet innebär att inget lag degraderas eller flyttas upp.

Under söndagen tog Svenska ishockeyförbundet beslutet att ställa in allt fortsatt spel i de högsta ligorna på grund av coronaviruset. Det innebär att inga SM-mästare kommer utses då både SM-finalen på damsidan inte spelas klart och SHL:s slutspel inte kommer starta.

–  Det är inget roligt beslut att fatta, men i och med att spelet inte fortsätter kommer vi inte kunna kora en svensk mästare i någon kategori, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, till SVT Sport.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svensk ishockey och corona

Inget lag kan flyttas upp eller degraderas

I den allsvenska hockeyfinalen står det 1–1 i matcher mellan Modo och Björklöven – men fler matcher kommer inte spelas. Det innebär också att inget av lagen kommer ha möjlighet att ta sig upp till SHL till säsongen 2020/2021.

Förbundet meddelar nämligen att inget lag kan flyttas upp eller degraderas då kvalen inte kommer kunna slutföras. Leksand och Oskarshamn, som slutade sist i SHL, är därmed klara för ytterligare en säsong i den högsta ligan.

– Vi har bestämmelser för hur allting ska gå till och kvalspelen är inte slutförda och då finns det ingen annan utväg, säger Larsson.

Kommer se över licensregelverket

Med anledning av beslutet kommer förbundet även se över hur licensregelverket tillämpas. De reglerna handlar bland annat om organisation, ekonomi och ungdomsverksamhet.

– Givet det som händer behöver vi se över hur regelverket ska tillämpas, inte minst kopplat till ekonomi. Jag tror ingen av oss här och nu riktigt kan överblicka vad det här kommer innebära ekonomiskt för våra ligor och klubbar. Därför är det viktigt att vi redan nu signalerar att vi har den här frågan på agendan, säger Larsson.

Det var under lördagen som SHL, tillsammans med de fjorton klubbarna, begärde att slutspelet skulle ställas in. Under lördagen höll förbundet möte med de berörda ligorna och under söndagen tog de beslutet att säsongen nu är över.

KLIPP: HV71:s general manager Peter Ekelund om förbundets beslut

  • allt spel i samtliga ligor inklusive slutspel och kvalspel ställs in för säsongen 2019/2020,
  • eftersom slutspelet inte kan spelas som planerat medger inte bestämmelserna att någon svensk mästare koras. Därför koras ingen Svensk Mästare i någon kategori,
  • eftersom inga kval eller slutspel kan spelas vidare eller slutföras enligt bestämmelserna, kan inget lag flyttas upp eller degraderas,
  • samtliga lag som säsongen 2019/2020 tillhört SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan kommer att tillhöra samma serier även kommande säsong,
  • med anledning av de beslut som nu fattats kommer Förbundsstyrelsen nu att se över hur licensregelverket ska tillämpas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play