Mathias Bromé, Nils Höglander och Johan Hemlin. Foto: Bildbyrån

SHL öppnar för NHL-spelare i höst

Uppdaterad
Publicerad

Nästa NHL-säsong kommer att dröja. Det gör att några av SHL-lagen kan få förstärkning under inledningen av säsongen – något som alla klubbar ställer sig bakom.

– Alla 14 klubbar är eniga, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till SVT Sport.

Det kan bli hård konkurrens om platserna i vissa lag när SHL-säsongen drar igång. Efter ett möte under eftermiddagen har nämligen SHL kommit fram till att de kommer att tillåta spelare med gällande kontrakt i SHL att spela i ligan innan NHL drar igång, något som Expressen var först med att berätta. Det blir då tjänstlediga spelare som återvänder.

– 14 klubbar är eniga när det gäller tjänstlediga spelare, säger Hemlin.

Det återstår emellertid en hel del innan spelare som Fredrik Händemark (Malmö), Mathias Bromé (Örebro) eller Nils Höglander (Rögle) kan återvända till sina SHL-klubbar. Spelare, SHL-klubb och NHL-klubb måste komma överens om hur de ska göra, och det är i slutändan NHL-klubben som har sista ordet.

Det som gör att SHL tillåter just spelare med gällande kontrakt är att spelarna endast är tjänstlediga när de skrivit NHL-kontrakt, och därav kan begära återinträde till SHL. Det gäller emellertid inte endast spelare som skrivit kontrakt i år, utan alla spelare som fortfarande är tjänstlediga från sina kontrakt i SHL är aktuella för att spela i Sverige.

ARKIV: Lundqvists passning: ”Jag bestämmer bara över Dick Axelsson” (23 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.