Oscar Möllers Skellefteå föll mot Davos – Klas Dahlbeck matchvinnare. Foto: Bildbyrån/SVT

Svenskarna sänkte Skellefteå i CHL-premiären

När gruppspelet i Champions Hockey League inleddes mötte Skellefteå ”svensklaget” Davos.

Det gul-blåa laget från Schweiz gick också segrande från Västerbotten efter att svenskar legat bakom vinsten.

Gästande Davos, med fem svenskar i laget, tog ett tidigt kommando. Det var just svenskt förarbete som låg bakom 0-1 då Joakim Nordström kyligt spelade fram till Dominik Egli som sprätte in pucken.

Men Skellefteå ville inte vara sämre. Puckvinst i mittzonen från Jonathan Jonsson ledde till ett skottläge för Oscar Möller högt upp i slottet. Därifrån kunde han snyggt prickskjuta in kvitteringen i krysset, knappt fem minuter in i matchen.

Champions Hockey League

Därefter fortsatte perioden, i stort, i Skellefteås tecken då hemmalaget hade flest och bäst lägen, men målen uteblev.

Missat två mot noll-läge

Andra perioden blev nästan en kopia från den första. Davos började bäst och återtog ledningen efter ett läckert mål från Matej Stransky. Kort därefter kom de till ett två mot noll-läge då veteranen Andres Ambühl frispelades tillsammans med Joakim Nordström. Ambühl passade till Nordström – som passade tillbaka – men då var inte Ambühl beredd på en passning, så läget rann ut i sanden.

Skellefteå jobbade sig tillbaka in i matchen och kunde kvittera på nytt, ungefär halvvägs genom perioden. Den här gången genom Rickard Hugg som hittade nät från nära håll efter en fin framspelning från Simon Robertsson.

Svenskt Davos-mål

2-2 och likaläge även när tredjeperioden inleddes – där historien upprepade sig. Fint spel i offensiv zon från Davos hittade fram till Klas Dahlbeck som från sin backposition prickade krysset med ett stenhårt slagskott.

Skellefteå jagade sin tredje kvittering för kvällen och kom riktigt nära. I en rörig situation hittade Oscar Möller pucken framför mål och snurrade runt ett skott som tog i stolpen. Närmre än så kom inte hemmalaget som fick se sig besegrade, 2-3.

Denna vända av CHL-gruppspelet fortsätter för Skellefteå fram till 11 september då det blir returmatch på bortaplan mot Davos. Innan dess väntar dubbla matcher mot Trinec, den första hemma på söndag.

Luleå vann klart

Även Luleå spelade CHL-hockey under fredagskvällen. Borta mot Jukurit var vårens SM-finalister det klart bättre laget och vann med tydliga 5-2. Einar Emmanuelsson får ses som matchvinnare med sina två mål, varav det ena knackade han inte mycket läckert på volley.

Precis som för Skellefteå fortsätter gruppspelet, Luleå möter Sparta Prag borta på söndag innan de vänder hem för returmöten mot Jukurit och Sparta Prag.