Skrällen: Växjö bröt mästarnas supersvit

Växjö chockstartade mot Skellefteå i första SM-finalen. Man vann borta och bröt regerande mästarens supersvit på 17 raka slutspelssegrar på hemmais. Smålänningarna tog därmed hem sin första final någonsin. Hjälten? Rhett Rakhshani. – Vi är i ett glädjerus, säger amerikanen till TV4.

Hemmalaget stormade fram och skapade flera halvchanser. Men Växjö skickade in en puck på mål från backposition, pucken studsade runt och Rhett Rakhshani fick in pucken längs med isen i röran framför Markus Svensson. Det blev helt tyst i den tidigare kokande hemmahallen.

Men Skellefteå svarade. Växjö gick bort sig i försvaret och Janne Pesonen styrde in 1-1 högt i nättaket efter en fin passning i sidled av Andrew Calof.

Det dröjde dock inte länge innan Rakhshani höll sig framme igen. Noah Welch tacklade i momentet innan John Norman och sköt sedan en liten stund senare stenhårt från blå. Pucken gick i krysset via Rakhshanis skaft fram till 2-1.

”Lite nerver”

– Vi kan spela bättre. Puckarna hoppar runt lite och det var lite nerver. Vi måste vara bättre, säger Noah Welch till kanalen.

Skellefteå jagade och pressade smålänningarna. Matchen hade helt bytt karaktär och det var hemmalaget som drev på. Cristopher Nihlstorp flyttade på buren vid ett tillfälle när det var nära ett SAIK-mål. Belöningen: Skellefteå fick spela i powerplay. Men trots den spelmässiga dominansen hade regerande mästaren svårt att få in pucken i nät. Hemmalaget vann skotten med 7-1 i den perioden.

I tredje var det en enda lång jakt på kvittering. Hemmalaget fick chansen med en man mer fem gånger i matchen. Men den allra största kom med två minuter kvar. Då tog Patrik Lundh en helt onödig utvisning i offensiv zon. Efter det följde en kanonad mot Cristopher Nihlstorp, men han stod emot trycket.

”Ingen stress”

–Det var viktigt. Vi var aggressiva och det betalade sig. Ikväll kommer vi vara i ett glädjerus men sen måste vi lägga det bakom oss och köra vidare, säger matchhjälten Rhett Rakhshani.

Tränaren Hans Wallson har långt ifrån gett upp. Hemmalaget vann skotten i matchen med 26-15.

– Vi känner ingen stress. Matchen var tajt och vi möter ett bra lag. Det är mycket hockey kvar. Vi känner oss starka, men vi har saker att utveckla. Det ska vi göra till nästa fajt, säger Hans Wallsson.

Final 1 i bäst av 7: Skellefteå AIK-Växjö 1-2 (1-2, 0-0, 0-0)

Första perioden: 0-1 (5.27) Rhett Rakhshani (Josh Hennessy, Niclas Lundgren), 1-1 (9.26) Janne Pesonen (Andrew Calof, Patrik Zackrisson), 1-2 (15.15) Rhett Rakhshani (Noah Welch, Cory Murphy).

Skott: 26-15 (9-10, 7-1, 10-4).

Utv, Växjö: 5x2.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle, och Mikael Nord, Arboga.

Publik: 6 001.