Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Växjö firar SM-guldet framför hemmapubliken. Foto: TT

”Ögon i nacken-mål” när Växjö tog hem SM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Växjö vann den femte SM-finalen mot Skellefteå med 3-0 och tog klubbens fjärde SM-guld. De två sista målen kom i tom kasse.

– Man är helt dränerad. Det har varit ett fruktansvärt tufft slutspel men nu kommer all glädje, säger Martin Lundberg, vars ”ögon i nacken”-passning grundlade segern till SVT Sport efter sitt femte SM-guld.

– Vi trodde att det kunde vara möjligt men jag har tvivlat under slutspelet. Det har varit en bergochdalbana, fortsätter Lundberg, som gladde sig åt att få fira sitt första SM-guld inför hemmafans.

Guldhjälmarna åkte snabbt på, spelarna kramades, och det sjöngs från de fullsatta läktarna när konfettin sprutades ut. Målvakten Emil Larmi, som höll två nollor, i finalserien hyllades extra mycket.

– Det går inte att sätta ord på hur bra han varit, även om han fått hjälp av en fulländad defensiv, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

”Ett enda glädjerus”

De storartade hyllningarna rullade runt i arenan, som var ett enda glädjerus.

– Att få vinna på hemmaplan, bättre kan det inte bli. Jag är glad och lycklig och det är en jäkla mix av känslor och jag är stolt över gänget. Vi har haft en så sjukt rolig säsong. Jag har varit fokuserad och inte släppt ut så mycket känslor men det kommer snart, säger nye huvudtränaren Jörgen Jönsson i larmet från isen i den kokande arenan.

Innan Victor Stjernborg satte 2-0 åkte Skellefteås Pär Lindhom på en hög klubba av Martin Lundberg, kunde mycket väl varit en utvisning, och blev liggande på isen. Skellefteå hade då plockat ut mållvakten Linus Söderström.

Med blott sex sekunder kvar av andra perioden fick Växjö den stora chansen att spräcka nollan. Glenn Gustafsson kastade in pucken på mål och Linus Söderström motade den med sitt vänstra benskydd rätt ut. Martin Lundberg fick tag pucken och mellan benen och med ryggen emot passade han till Robert Rosén som rakade in pucken i öppet mål för 1-0.

”Har ögon i nacken”

 – Marre (Lundberg) har ögon i nacken och det var bara att tacka och ta emot, säger Rosén som varit med om Växjös alla fyra guld sedan 2015.

Växjö stängde ner Skellefteå, grundseriens målfarligaste lag tillsammans med Oskarshamn, som på fem matcher bara gjorde sex mål i finalserien.

SHL

Växjö Lakers HC logo

Växjö Lakers HC

3 - 0

Skellefteå AIK logo

Skellefteå AIK

0-0, 1-0, 2-0
Vida Arena, Växjö
Publik: 5750

Spelare med fem SM-guld:

Charles Berglund, Djurgården, 1989, 1990, 1991, 2000, 2001.

Mikael Johansson, Djurgården, 89, 90, 91, 00, 01.

Jörgen Jönsson, Färjestad, 97, 98, 02, 06, 09.

Peter Nordström, Färjestad, 97, 98, 02, 06, 09.

Martin Lundberg, Växjö/Skellefteå, 13, 14, 18, 21, 23.

Rekordet på nio har Brynäs Tord Lundström och Djurgårdens Lasse Björn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.