Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många lag har fått förstärkning från KHL då de jagar CHL-titeln. Foto: Bildbyrån

Spelare lämnar Ryssland – ett lyft för CHL: ”Höjer nivån”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag inleds en ny säsong av Champions Hockey League. På grund av att många utländska spelare har lämnat Rysslandsbaserade KHL lär den bli den mest högkvalitativa hittills.

– Det kommer höja CHL ytterligare, säger Frölundas fyrfaldige tränare Roger Rönnberg till SVT Sport.

Det har pratats om en bra upplaga av SHL på grund av att många utländska stjärnor har lämnat KHL efter att Ryssland invaderade Ukraina. Men det gäller även de övriga toppligorna i Europa. Därmed kommer den internationella turneringen CHL även dra stor nytta av spelarflykten från Ryssland.

– Det blir väl automatiskt att de flesta landar i andra ligor runtom i Europa. Sverige, Schweiz, Tyskland och Finland. Det är klart det höjer nivån på de ligorna, men speciellt CHL där de bästa lagen är med, säger Frölundastjärnan Max Friberg.

– Det kommer höja CHL ytterligare. Att det kommer ut många duktiga spelare i Europa. Det är jag övertygad om.

Luleås assisterande tränare Henrik Stridh håller med Frölunda-duon, men hade hoppats att ännu färre hade stannat i KHL.

– Tyvärr verkar vissa spela kvar i KHL, men det är klart att det har tillkommit spelare av hög kvalite i Europa. Förhoppningsvis väljer ännu fler att inte spela i KHL och då blir statusen på CHL ännu högre, säger han.

Den schweiziska ligan har inför kommande säsong höjt antalet tillåtna importspelare från fyra till sex. Det gör att topplagen därifrån blir att räkna med i CHL.

– De borde få in högre kvalité på spelarna, men sedan ska man få ihop det som lag. Det är klart att alla vi svenska lag som är med i turneringen hoppas att bucklan stannar i Sverige, säger Stridh.

Sex av de sju åren en buckla har delats ut har den vunnits av ett svenskt lag. Det enda undantaget är finländska JYP som vann säsongen 2017-2018.

SVT sänder från CHL och inleder med Frölunda mot tjeckiska Mountfield på torsdag.

Alla CHL-mästare

2014-15 Luleå

2015-16 Frölunda

2016-17 Frölunda

2017-18 JYP (Finland)

2018-19 Frölunda

2019-20 Frölunda

2020-21 Inställt på grund av covid-19

2021-22 Rögle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.