SDHL-spelarens snittlön – 3,6 procent av herrarnas

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports undersökning av idrottslöner fortsätter.

Den visar enorma skillnader i genomsnittsinkomsten för en spelare i ett topplag i SHL jämfört med en spelare i ett topplag i damernas motsvarighet SDHL.

Undersökningen är gjord med hjälp av uppgifter anonymt från spelare, klubbar och andra med god insyn i klubbarnas verksamhet.

Damerna saknar kollektivavtal

Den visar att den genomsnittliga månadslönen för en kvinnlig toppspelare i ett topplag i SDHL är 4 000 kr i månaden – att jämföra med den genomsnittliga lönen för en manlig toppspelare i ett topplag i SHL som är 110 000 kr.

Värt att notera är att summan på herrsidan gäller hela året medan klubbarna på damsidan i SDHL, som är en semifprofessionell liga som saknar kollektivavtal, vanligtvis betalar ut löner under åtta av tolv månader.

Enorm skillnad

Resultatet innebär att den genomsnittliga månadslönen för en kvinnlig toppspelare i ett topplag i SDHL blir endast 3,6 procent av vad den genomsnittliga månadslönen för en manlig toppspelare i ett topplag i SHL är.

Bakom detta ligger marknadsmässiga strukturer i form avintäkter från bl a publik, sponsorer och tv-avtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.