Ryssland har svag defensiv, enligt Erika Grahm. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Stabbiga backar – och inte så bra målvakt”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland väntar i kvartsfinal.

Erika Grahm skickar en syrlig passning till motståndarna.

”De har ganska stabbiga backar och inte en bra målvakt”, säger hon.

Den svenska segern mot Tyskland i går innebär att de vann gruppen, och därmed får möta grupp A:s jumbo Ryssland.

Det är en motståndare som Erika Grahm ser tydliga svagheter hos.

Damkronorna

– De har ganska stabbiga backar och inte så bra målvakt så det ska vi utnyttja, säger hon till SVT Sport, men berättar att de även har starka sidor.

– De spelar ganska fysiskt och tufft och har väldigt många individuellt skickliga forwards.

”Är konstringsstarka”

Förbundskaptenen Leif Boork ger en liknande bild av Ryssland.

– Ryssland är kontringsstarka och spelar på chans. De är ganska individuella och har några stora individuella stjärnor. De är en bra motståndare för oss.

För att vänja sig med den ryska målvaktens stil så tränade laget på ett annorlunda sätt i dag. Reservmålvakten Valentina Lizana Wallner fick nämligen träna som den ryska målvakten.

– Han ville att jag skulle titta på hennes rörelsemönster för att sedan kunna agera som henne på värmningen imorse, säger hon.

Vad tänkte du när han sa det?

– Jag trodde faktiskt att han skojade först. Men sedan var det bara att göra som han sa. Det var faktiskt lite roligt att gå in i den rollen.

”Viktigt för laget”

Syftet med hela grejen var att utespelarna skulle få känna på hur den ryska målvakten agerar, framförallt om kvällens kvartsfinal skulle gå så långt som till straffläggning.

– När jag var på isen tänkte jag, vad ska egentligen de på läktarna tänka om min ”nya” stil?! Men det var ändå viktigt för laget att få känna på hur det skulle kunna bli så det var värt det, säger hon.

Damkronorna har mött Ryssland två gånger denna säsong. Båda gångerna har det blivit svensk seger med 2–1, senast i Finland i februari.

– Vi spelade bra mot dem i februari och tar med oss en bra känsla här, säger lagkaptenen Jenni Asserholt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet