Johan Stark säger att man letar efter nya ledare. Foto: Bildbyrån

Stark om tränarkrisen inför JVM: ”Letar brett”

Uppdaterad
Publicerad

Juniorkronorna riskerar att få åka till Kanada utan coach.

Nu har Svenska ishockeyförbundet börjat leta coacher i Nordamerika.

– Vi är tvungna, vi måste leta brett, säger ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark till SVT Sport.

På söndag reser Juniorkronorna till Kanada för årets JVM, men med fyra dagar kvar till avresa råder det tränarkris i det svenska laget.

Förbundskapten Tomas Montén, assisterande förbundskapten Anders Lundberg, målvaktstränaren Nizze Landén och videocoachen Adam Almqvist har alla testat positivt för covid-19 och får inte följa med till JVM.

JVM i ishockey

Svenska ishockeyförbundet har tidigare sagt att de hoppas att Montén ska kunna ansluta i efterhand men nu berättar förbundets generalsekreterare, Johan Stark, för SVT Sport att Montén är borträknad.

Jobbar på lösning för Eriksén

Förbundet jobbar på att Monténs ersättare, Anders Eriksén, ska få resa med laget på söndag men myndigheterna i provinsen Alberta har ännu inte gett okej till det. Anledningen är att Eriksén inte gått igenom all testning som krävs för att få komma in i landet på grund av rådande pandemi.

Därför har förbundet nu börjat titta efter andra alternativ, bland annat efter coacher i Nordamerika.

– Vi är tvungna, vi måste leta brett, säger Johan Stark.

Har du namn på coacher ni kontaktat?

– Nej, det ligger på Olof Östbloms bord.

SVT Sport har tidigare rapporterat att kanadensaren Todd Woodcroft är en möjlig ersättare, men det har inte Svenska ishockeyförbundet bekräftat.

”Vet inte om bubblan i Sundsvall är kontaminerad”

Enligt Stark är svårigheten att hitta en ny coach som gått igenom all testning som krävs. Med anledning av pandemin måste alla, spelare och ledare, ha lämnat tre negativa PCR-tester inför avresan.

I morgon kommer de svenska spelarna och ledarna, som befinner sig i Sundsvall, att genomföra det tredje PCR-testet. Först på fredag får laget veta om alla har negativa testsvar.

– Vår utmaning nu är att vi ännu inte vet om bubblan i Sundsvall är kontaminerad, säger Stark.

Stark vill inte spekulera i vad som händer om någon spelare testar positivt.

– Nej, det vill jag inte tänka på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet