Herrklubbarna satsar på damer – med Luleå i spetsen

Publicerad

Djurgården, HV71 och Luleå.
Nej, det är inte bara tre storklubbar i SHL.
Det är även tre nya Riksserie-lag – som satsar hårt på damhockeyn.
Och mest favorittippat av alla är Luleå.

Under 2000-talets första decennium dominerades svensk damhockey av Mälarhöjden/Bredäng och Segeltorp, två klubbar som inte har några herrklubbar på elitnivå.

Men det har förändrats nu. De senaste två åren har Linköping tagit hem SM-guldet.

Luleå mest favorittippat

Och i år får de sällskap av inte mindre än tre nya klubbar, som sedan tidigare mest är kända för sina herrlag: Djurgården, HV71 och Luleå (som tagit över Munksunds plats i Riksserien).

Mest favorittippat av dem alla: Luleå, som fick flest (3) röster av samtliga på dagens upptaktsträff inför Riksserien.

– Det är väl lite väntat. Klubben har gjort ett otroligt stort jobb vad det gäller att marknadsföra vad vi gör för något: Att vi gör det på riktigt och att vi gör det på sikt. Syns man hörs man, då kan favoritskapet automatiskt hamna på oss, säger tränaren Fredrik Glader till SVT Sport, men lägger till:

– Det är roligt att folk tror på oss.

”En jättebra marknadsföring”

Att fler stora föreningar än tidigare satsar på damhockeyn är något som de flesta inblandade tycks anse är något positivt.

– Det är en jättebra marknadsföring för damhockeyn , att det blir etablerade klubbar som folk kan identifeiera sig med och känner igen När klubbar som Djurgården, HV71 och Luleå går in i det här gör man det inte på ett halvdant sätt, för det skulle ju skada deras image som klubb, säger förbundskaptenen Leif Boork, och fortsätter:

– Utan de går in och satsar helhjärtat på det. Det betyder mycket för damhockeyn, tror jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Riksserien

Mer i ämnet