Största målkalaset i NHL på över tio år

17 mål i en NHL-match. Det hade det inte blivit på över tio år. Men i natt vann Toronto Maple Leafs mot Detroit Red Wings med hela 10-7.

– Jag har aldrig varit med om något sådant här tidigare, säger Detroit-backen Marc Staal som gjorde sin 994:e match i ligan.

I den första perioden var det en hel del svenskt. Torontos William Nylander inledde hela målkalaset med sitt 20:e mål för säsongen och rookiesuccén Lucas Raymond reducerade till 2-1 genom att sätta in en retur på Marc Staals skott. I den första periodpausen var ställningen 3-1 till gästande Toronto.

Den andra perioden var till stor del Toronto-stjärnan Mitch Marners. Han gjorde tre mål på nio minuter i inledningen och förde därmed sitt lag upp i en 6-1-ledning. Redan där hade han satt personligt rekord, men han skulle också komma att göra matchens allra sista mål.

– Jag ska inte ljuga, det var rätt så coolt. Jag försökte hålla mig lugn då den tredje gick in, men det var en häftig stund, säger han till nhl.com.

Inför den avslutande perioden var ställningen 7-2 till Toronto, men det var då det började rassla i näten på riktigt. Drygt fem minuter in i perioden hade Detroit gjort fyra mål och sett till att bara ett mål skiljde lagen åt.

Närmare än så kom de ändå inte, trots att Raymond gjorde sitt andra för kvällen. Marner satte kvällens sista, matchens sjuttonde, och periodens åttonde fullträff med fyra minuter kvar att spela.

– Jag vet inte hur jag ska beskriva det här med ord. Jag har aldrig spelat en sådan här match förr, säger Torontos superstjärna Auston Matthews.

– Det var galet att göra alla de där målen och plötsligt vara tillbaka i matchen efter att vi hade varit dåliga i två perioder, säger Staal.

Raymond toppar poängligan för rookies med 42 poäng, två poäng före Torontos Michael Bunting som gjorde hela fem poäng i matchen.

Senast det gjordes 17 mål eller fler i en NHL-match var den 27 oktober 2011 då Winnipeg Jets slog Philadelphia Flyers med 9-8. Rekordet är från 1920 då Montreal Canadiens besegrade Toronto St. Patricks med 14-7.