Anton Strålman, Florida Panthers, i kamp med Jordan Staal i Carolina Hurricanes. Foto: Bildbyrån.

Strålman: ”Jag vet inte hur min kropp kommer att reagera”

Uppdaterad
Publicerad
NHL hoppas på en omstart i slutet av sommaren.
Anton Strålman har haft problem med lungorna och är tveksam till att börja spela igen under coronapandemin.
– Jag vet inte hur min kropp kommer att reagera om jag får viruset, säger 33-åringen i en intervju med The Athletic.

Anton Strålman, back i Florida Panthers, befinner sig i hemorten Tibro. NHL jobbar för fullt för att sätta igång ett slutspel, bestående av 24 lag, i slutet av sommaren.

Tanken är att de 24 lagen ska samlas i en eller två städer (så kallade ”hubbar”) och masstestas för att undvika smittspridning. På så vis hoppas NHL kunna slutföra ett slutspel.

Strålman tvivlar.

– Jag tycker att man ska vara orolig. Det finns så många sätt att se på det här. Jag vet att alla vill att hockeyn ska vara igång igen, men vi måste ta det säkra före det osäkra. Det känns besvärligt, jag kan inte förneka det. Även om många spelare är unga och friska, så är jag säker på att det finns en del spelare som har underliggande sjukdomar precis som jag. Jag vet inte hur min kropp kommer att reagera om jag får viruset, säger Strålman i en lång intervju med The Athletic.

”Vilket pris är vi beredda att betala?”

Han lider av sjukdomen bronkiektasier som har gjort att han drabbats av många lunginflammationer. Det har blivit bättre de senaste åren, och ifjol slutade han med medicineringen.

– Det skulle vara fruktansvärt om vi flyger till ”hubbarna” och börjar spela, och så kanske en som arbetar i byggnaden blir sjuk. Det handlar inte bara om de 50 personerna i laget, det är ju många som måste vara där för att allt ska vara möjligt, säger Strålman och fortsätter:

– Tänk om någon blir sjuk och potentiellt dör av den orsaken, vem bär ansvaret? Och är det här något jag vill vara en del av? Det handlar om hälsan, inte bara min utan för alla som är involverade. Det väcker en hel del frågetecken. Och om vi gör det, vilket pris är vi beredda att betala? Jag är inte säker på att det här är rätt väg.

Strålman berättar att hans fru Johanna och parets fyra barn med största sannolikhet kommer att stanna kvar i Sverige även om han åker tillbaka till USA. Backen har gjort 818 NHL-matcher i karriären.

KLIPP: Här är NHL:s plan – då drar slutspelet igång (27 maj, 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gary Bettman har ett stort arbete framför sig för att styra upp avslutningen av NHL-säsongen. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer