Alexander Holtz och Lucas Raymond. Foto: Bildbyrån

Supertalangerna kvar i SHL: ”Det är glasklart”

Uppdaterad
Publicerad
Coronapandemin har gjort att bara 13 svenska hockeystjärnor skrivit NHL-kontrakt under sommaren.
Samtidigt pekar det mesta på att supertalangerna Alexander Holtz och Lucas Raymond blir kvar i SHL den kommande säsongen.
– Enligt mitt sätt att se det så är det glasklart, säger Peter Forsberg, Svenska ishockeyförbundets NHL-förhandlare.

I natt, svensk tid, gick deadline i den första fasen av övergångsperioden till NHL ut.

Färjestads målvakt Arvid Holm och Luleåbacken Victor Berglund skrev kontrakt med Winnipeg respektive Boston, men båda lånas ut till sina SHL-klubbar den kommande säsongen.

Totalt har 13 svenska spelare skrivit NHL-kontrakt – ungefär hälften av vad som varit normalt de senaste åren och en tydlig effekt av coronakrisen.

– Det råder en enorm sparsamhet från NHL-klubbarna. Vi hade 26 eller 27 spelare förra året och vi har legat mellan 25 och 30 vartenda år, säger Peter Forsberg, ej att förväxla med förre storstjärnan, vice ordförande och ansvarig för NHL-kontakterna på Svenska ishockeyförbundet.

De 13 påskrivna NHL-avtalen innebär att svensk ishockey får in drygt 33 miljoner kronor – mot totalt 93 miljoner i fjol.

Draften framskjuten

Det finns fortfarande ett övergångsfönster kvar. Ett normalt och pandemifritt år skulle NHL-draften ha genomförts den 26 juni och de svenska spelare som hade valts i förstarundan hade kunnat skriva kontrakt mellan den 15 juli och 15 augusti och därefter lämna för NHL-spel.

Nu är draften skjuten på framtiden och inget datum spikat, men det spekuleras i att det blir i september.

18-åriga supertalangerna Alexander Holtz, Djurgården, och Lucas Raymond, Frölunda, förväntas väljas högt, och Holtz sade till Expressen i förra veckan att han kunde tänka sig att flytta över redan till kommande säsong.

”Får snällt vänta”

Men enligt Peter Forsberg är den chansen borta i och med att draften inte kan hållas som planerat. Det finns reglerat i det NHL-avtal som förlängdes i slutet av april. De kan skriva kontrakt med de klubbar som väljer dem, men inte flytta, särskilt som den svenska säsongen beräknas vara i gång då.

– Det som är väldigt bra med NHL är att alla överenskommelser som görs alltid följs. I det här läget har vi förlängt det gamla avtalet och i det är draften den 26 juni. De förstår vad de har skrivit under. Det är det som är tryggheten för svensk ishockey i att vi har det här avtalet. Hade vi inte haft något avtal hade det varit vilda västern, säger han.

TT: Du är säker, det finns inga utrymmen för andra tolkningar?

– Jag är inte säker på någonting i dessa tider, men som jag ser det finns det inget annat tolkningsutrymme. Vi har talat om att om det inte är en draft den 26 juni så kan ni inte komma tillbaka i september och ta spelare. Det har NHL förstått, säger Forsberg.

TT: Så Holtz och Raymond blir kvar?

– De får snällt vänta.

KLIPP: Draft-drömmen ser ut att gå i kras för Alexander Holtz (13 april 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Draft-drömmen ser ut att gå i kras för Holtz

Fakta: De har skrivit NHL-kontrakt

Visa

Victor Berglund, Luleå till Boston (lånas ut till Luleå kommande säsong).
Arvid Holm, Färjestad till Winnipeg (lånas ut till Färjestad).
Albert Johansson, Färjestad till Detroit (lånas ut till Färjestad)
Fredrik Karlström, Växjö till Dallas (lånas ut till Växjö).
Linus Högberg, Växjö till Philadelphia
Fredrik Händemark, Malmö, till San Jose.
Filip Berglund, Linköping, till Edmonton (lånas ut till Linköping).
Nils Höglander, Rögle, till Vancouver.
Linus Sandin, HV71, till Philadelphia.
Theodor Lennström, Frölunda, till Edmonton.
Johannes Kinnvall, HV71, till Calgary (lånas ut till HV71).
Mathias Bromé, Örebro, till Detroit.
Victor Brattström, Kookoo, Finland (Timrå gångna säsongen), till Detroit.

NHL betalar 260 000 dollar (cirka 2,3 miljoner svenska kronor) för de tio första spelarna per år som skriver kontrakt, från och med den elfte spelaren stiger summan till 350 000 dollar (3,1 miljoner). Klubbarna delar på totalen.

Pengarna fördelas till spelarnas klubbar fyra säsonger tillbaka i tiden. SHL och hockeyallsvenskan kom i fjol överens om att fördela 10 procent av pengarna mellan hockeyettan och spelarens moderklubb.

Källor: eliteprospects.com och Svenska ishockeyförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer