Jokerits supporterförening vill att laget drar sig ur KHL. Foto: Bildbyrån

Supporterföreningen kräver att Jokerit lämnar KHL

Uppdaterad
Publicerad

Jokerits supporterförening Eteläpääty kräver att det finländska laget drar sig ur KHL omedelbart.

Det meddelar man i ett öppet brev på sin hemsida.

– Det är väl ganska uppenbart, vi hänvisar till händelserna mellan Ryssland och Ukraina, säger Eteläpäätys vice ordförande Roope Räty till Yle Urheilu.

Beskedet från Eteläpääty kom under tisdagen, en dag efter att Rysslands president Vladimir Putin erkände utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina.

Jokerit har inte spelat en KHL-match sedan den 11 januari då ligan valde att stryka resten av grundserien och i stället inleda slutspelet efter OS i Peking. Där möter Jokerit Spartak Moskva om en vecka, den 1 mars.

Supporterföreningen vill nu att Jokerit, som är inne på sin åttonde säsong i KHL, drar sig ur ligan med omedelbar verkan.

”Om Jokerit fortsätter spela så resulterar det i omåttlig skada som kanske aldrig kan korrigeras”, skriver man i det öppna brevet.

”Vi går inte på matcherna”

Roope Räty, vice ordförande i Eteläpääty, säger att föreningen inte kommer att följa några eventuella slutspelsmatcher.

– Det är förstås upp till varje individ att bestämma vad man gör: går man på matcherna eller deltar man i protesterna. Som förening är vi inte med. Vi går inte på matcherna och stöder inte Jokerit i KHL, säger han till Yle Urheilu.

Jokerit kom med ett svar på sin hemsida senare under tisdagen där man bland annat skriver att man har ett bindande avtal med KHL som man är skyldiga att följa samt att man har ett ansvar som arbetsgivare. Man skriver också att man för tillfället följer situationen noga och för en aktiv dialog med sina intressenter.

I Jokerit spelar svenskarna Philip Holm, Anders Lindbäck och John Norman.

KLIPP: Finland historiska mästare – tog OS-guld efter rysare (20 februari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.