En svensk spelare hade hjälmen på sig under den finska nationalsången. Foto: Viaplay

Sverige kan få böter efter JVM-uttåget

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges spelare hade hjälmen på sig när den finländska nationalsången spelades efter JVM-kvartsfinalen.

Det är inte tillåtet, enligt reglerna.

Nu får det Svenska ishockeyförbundet en allvarlig varning från det Internationella ishockeyförbundet, skriver den finska tidningen Iltalehti.

– Dessa fall tas alltid upp, säger IIHF:s vice ordförande Kalervo Kummola, och meddelar att varningen förmodligen även innebär en bötessumma.

Besvikelsen var stor efter det svenska uttåget ur junior-VM, där Sverige förlorade en dramatisk kvartsfinal mot Finland.

Nu verkar det som att det svenska laget kommer att straffas, med anledning av vad som skedde efter slutsignalen. Den finska tidningen Iltalehti skriver att det Svenska ishockeyförbundet får en ”allvarlig varning”, efter att en svensk spelare hade hjälmen på sig under nationalsången, vilket inte är tillåtet.

JVM i ishockey

”Inte så allvarligt”

Kalervo Kummola, som är vice ordförande i IIHF, berättar för tidningen vad det betyder.

– En allvarlig varning innebär att det kommer att bli böter eller något annat nästa gång, säger han till Iltalehti, och fortsätter:

– Men jag tror att det bara kommer att bli böter. Det brukar inte bli så allvarligt första gången.

SVT Sports expert Nils Ekman har förståelse för spelarnas agerande.

– Det är förstås inte bra att man gör något dumt av besvikelse eller av någon annan anledning. Visst är det synd att det sker. Men jag ska flika in att det är unga killar, och efter en förlust är det mycket som snurrar. Jag har själv varit med och förlorat en JVM-final, och jag kommer ihåg känslan av förtvivlan och jag var definitivt inte klar i knoppen där och då, säger han, och fortsätter:

– Så att man glömmer att tar av sig en hjälm, visst hade det kunnat hända.

Fått ursäkt

Det finländska lagets general manager Kimmo Oikarainen bekräftar att händelsen har diskuterats av turneringens arrangörer.

– Det nämndes på direktoratets möte, säger han till tidningen Ilta-Sanomat, där han även berättar att det finska laget fått en ursäkt från svenskt håll:

– Den svenska lagledningen har personligen bett mig om ursäkt, och jag accepterade ursäkten. Det är det viktigaste, och för oss är det nu utagerat.

Blåsväder tidigare

Det är dock en disciplinnämnd som bestämmer exakt vad straffet blir, och det kan dröja ganska lång tid.

Senast som Sverige var i blåsväder för vad som hänt efter slutsignalen, då fem spelare och tre ledare tog av sig sina silvermedaljer 2018 (Lias Andersson kastade till och med upp sin medalj på läktaren). Efter det stängdes flera spelare och ledare av i flera matcher kommande mästerskap. Då kom domen först i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet