Olof Östblom och deppande Damkronor. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Är satsningen för dålig bör hon spela i en annan liga”

Uppdaterad
Publicerad

”Förbundet har skitit i det svenska laget”, tyckte Finlands silverhjälte Ronja Savolainen efter att Damkronorna åkt ner i B-VM.
Nu kommer Svenska Ishockeyförbundets svar på utspelet.
– Tycker hon att satsningen på SDHL är för dålig bör hon spela i en annan liga, säger tävlingschefen Olof Östblom till SVT Sport.

I en intervju med SVT Sport riktade Ronja Savolainen skarp kritik mot Svenska Ishockeyförbundet efter Damkronornas degradering till B-VM.

När vi når förbundets tävlingschef fyra dagar senare bemöter han uttalandet från Luleåstjärnan.

– Det får stå för henne. Hon tar ju del av den satsning som svensk hockey har gjort genom att spela i SDHL. Den delen har hon ju verkligen tagit del av genom att spela i en svensk liga som är den bästa man kan spela i i Europa, säger Olof Östblom till SVT Sport och fortsätter:

– Tycker hon att satsningen på SDHL är för dålig bör hon spela i en annan liga.

Kan du ha förståelse för hennes kritik mot Damkronornas förutsättningar?

– Vi har kanske en lite annan modell än Finland. Jag vet inte exakt vad Finland satsar på men jag vet att andra länder, som Tyskland och Japan, bara satsar på spelare som är med i landlslagsverksamheten. Där bakom satsar man inte lika mycket.

”Bra ersättning av SOK”

– Vi har ju en modell där vi siktar på att lyfta den svenska ligan för att få bra klubbverksamhet som ska resultera i bra landslag. Vi riktar in oss på att få en bred bas av spelare, vi har satsat väldigt mycket på en mer hållbar utveckling av dam- och flickhockey. Ett sånt arbete tar tid.

Du menar att Savolainens resonemang inte håller riktigt?

Det blir mycket att man pratar om ekonomisk kompensation för de som spelar i landslaget, men under åren in mot OS var det väldigt många svenska spelare som fick ganska bra ersättning av SOK. Och då presterade vi en sjundeplats av åtta lag. Så den direkt kopplingen mellan ekonomisk ersättning och sportslig framgång är inte given.

Tävlingschefen får sedan svara på hur gemene mans uppfattning påverkas av att Damkronorna tvingas lämna finrummet.

– Klart att det inte är bra. Det är ingen bra reklam. Samtidigt görs många genuina satsningar för att få igång dam- och flickhockeyn. Jag tror inte nån i svensk ishockey är nöjd med resultaten på VM sist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.