Elias Pettersson, till vänster, Rasmus Dahlin, till höger. Foto: TT

Svenska supertalanger möts i NHL

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska supertalanger som gör rookiesuccé.

I kväll möts Rasmus Dahlin, 18, och Elias Pettersson, 19, för första gången i NHL.

Inför NHL-premiären snackades det mest om Buffalos Rasmus Dahlin, backtalangen som blev den första svenska draftettan sedan Mats Sundin.

Men en dryg månad in på säsongen går det att konstatera att Dahlin hamnat lite i skymundan av en annan blågul supertalang.

Forwarden Elias Pettersson ledde förra säsongen Växjö till SM-guld, blev utsedd till SHL:s bästa spelare och var med i Tre Kronors trupp som blev världsmästare i Köpenhamn.

Succén har fortsatt i NHL.

Med 17 poäng (varav tio mål) på elva matcher är Pettersson bäst av alla rookies. Och fyra bland svenskarna, bara en poäng efter Gabriel Landeskog, Elias Lindholm och Nicklas Bäckström.

Kan Dahlin stoppa honom i kvällens svenskmöte i Buffalo?

– Jag vet att han är skicklig. Det kommer bli kul att se honom spela. Han har så klart haft en grym start. Jag är inte förvånad. Det kommer bli kul, säger Dahlin till Buffalo News enligt Expressen.

Samtidigt pratar Pettersson med respekt om Dahlin. De känner varandra väl efter att ha mötts i SHL och spelat tillsammans i de yngre landslagen.

– Han är bra defensivt och ibland spelar han som en forward... Han bidrar med mycket till sitt lag, och självklart så är det svårare att spela mot honom än att ha honom i samma lag, säger Pettersson till Buffalo News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.