Fredrik Glader i guldhjälm. Foto: Bildbyrån

Fredrik Glader bakom dansk framgång

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna åkte ut ur A-VM.

Danmarks landslag ledda av Luleås succé-tränare Fredrik Glader gick i motsatt riktning. För första gången sedan 1992 är grannlandet i A-VM.

– Vi har på kort tid tillsammans lyckats sätta ett spel som lyckades göra något historiskt för Danmark, säger Glader till SVT.

Våra grannländer bryter ny mark samtidigt som Damkronorna sjunker djupare och djupare. Finland skrev historia när de för första gången tog sig till final i VM. För första gången spelar ett europeiskt lag i final. Danmark å sin sida är för första gången sedan 1992 i A-VM.

Tack vare en svensk guld-tränares intåg.

Damkronorna

– Spelarna har trott på det vi gör och jobbat stenhårt efter en dröm och jag är oerhört glad för både nationen Danmark men framförallt spelarna för vad de kommer att få uppleva nästa vinter.

”Nu börjar ett hårt jobb”

Fredrik Glader har lett Luleå/ MSSK till 3 SM-guld. Han skrev historia när hans Luleå vände 2-0 underläge till 3-2 i en matchserie i bäst av fem. Nu är han alltså med och tar upp Danmark till högsta divisionen i VM. Han passar ödmjukt på att tacka sin ledarstab men också förbundet som han säger har gett laget bra förutsättningar att lyckas.

– Är otroligt stolt över mina ledarkollegor och spelarna. Förbundet och även Danmarks IF har gett ett stöd och förutsättningarna för laget som är så viktigt i förberedelser för att kunna tävla om ett avancemang.

– Men nu börjar ett hårt jobb för framtiden. Nu ska jag ta ledigt några dagar.

Förutom Danmark lyckades även Ungern kvalificera sig för A-VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet