Nils Höglander trycker in 1-0 för Sverige. Foto: TT.

Sverige lätt till semifinal efter klar seger mot Tjeckien

Sverige besegrade hemmanationen Tjeckien överraskande lätt i lejonets kula i Ostrava med 5-0 och gjorde klart med en semifinal mot Ryssland på lördag, en match som startar 15.00.

– Det ska bli sjukt kul, säger David Gustafsson inför semifinalen.

I mitten av den tredje perioden kom matchens vackraste mål, det för 4-0. Hela laget var inblandat i ett powerplay och efter öppnande klapp-klapp-spel avslutade David Gustafsson från nära håll.

– Det känns riktigt bra och det var kul att vinna. Det var en tuff match och vi gör det bra och maler ner dem till slut. Det känns bättre och bättre, säger David Gustafsson till SVT Sport.

JVM i ishockey

Direkt i andra perioden gjorde Nils Höglander 3-0 när han direktsköt en isare efter en fin framspelning snett inåt bakåt av Rasmus Sandin, som fick klartecken i går efter att ha rehabat den sargade handleden. Då blev det väldigt tyst i hallen. I den andra perioden rappades Sandin på den skadade handleden, som behandlats med smärtstillande, och fick en ispåse i båset. Han fortsatte dock att spela efter incidenten.

– Jag fick göra två lätta mål, säger Höglander.

2-0 efter en målvaktstavla

Det viktiga 2-0-målet gjorde Hugo Gustafsson efter en riktig tavla av den tjeckiska målvakten Lukas Dostal som drällde med pucken bakom eget mål och när han försökte göra sig av med pucken snöpligt spelade fram svensken som enkelt höll sig framme och lade in pucken.

– Skönt att måltorkan släpper lite. Jag såg att de hade en back på ena sidan och då försökte jag bara stänga ner honom och lyckades få fram ett blad när målvakten passade och lade in pucken. Det var otroligt skönt, säger Gustafsson.

Tjeckien åkte på matchens tre första utvisningar på kort tid, till coachens oerhörda vrede. När Jan Sir, som sist i den raden, satt utvisad tryckte Nils Höglander in 1-0 för Sverige, retur på ett skott, i den kokande grytan Ostravar Arena där fansen på alla sätt bar fram sitt lag.