Sverige lyckades knipa andraplatsen i gruppspelet av JVM.

Det efter att ha besegrat Tyskland, utan att imponera, med 4-2.

Nu väntar Lettland i kvartsfinal.

– Det är skönt att gå in i kvartsfinal med en vinst, säger tvåmålskytten Daniel Ljungman till TT.

Juniorkronorna fick en rejäl kalldusch redan efter fyra minuter när Bennet Rossmy överlistade Calle Clang i kassen som inte lyckades täcka stolpen ordentligt, och pucken gled på ett retligt sätt in just vid stolproten.

Sverige skulle få till en kvittering knappt två minuter senare. I powerplay passade Emil Andrae till Oskar Olausson på högerkanten som tack vare en strålande skymning från Daniel Ljungman kunde pricka in 1-1.

JVM i ishockey

3–1 efter första perioden

Målet gav laget energi. Och innan första perioden var över skulle Sverige ha en 3-1-ledning. Där Ljungman stod för matchens konstnummer vid 2-1 när han på en retur som kom i brösthöjd på anfallaren lyckades veva till pucken rakt in i mål.

Sverige hade, likt tidigare matcher under gruppspelet, väldigt svårt att komma till farliga avslut centralt. Och även om Juniorkronorna hade ett stort skottövertag var det Tyskland som skapade hetare lägen under mittskedet av matchen. Då visade Clang klass i kassen.

”Det var stabilt”

Sverige skulle i en händelsefattig tredje utöka till 4-1 när Ljungman gjorde sitt andra för matchen. Sverige vann till slut med 4-2.

– Det var stabilt, vi var lite slarviga i början och de fick in det första målet. Men efter vårt första powerplaymål har vi kontroll, säger Ljungman.

”Turneringens skräll”

Juniorkronorna ställs nu mot Lettland i kvartsfinal.

– De är väl turneringens skräll, kanske, säger lagkaptenen Emil Andrae till SVT Sport.

– Vi är väl förberedda för det, så det är bara att återhämta kroppen och komma så väl förberedda vi kan för den matchen.