Kanada körde över Sverige i den tredje perioden. Foto: Bildbyrån

Sverige stod upp bra men orkade inte – föll igenom

Sverige gjorde en bra match mot Kanada i 40 minuter.

Men i den tredje orkade man inte utmana guldfavoriten.

Kanada vann den sista perioden med 6-0 och matchen med 8-1.

När Sverige mötte Kanada under gruppspelet blev man totalt asfalterade. Kanada ledde med 4-0 redan efter den första perioden, vann skotten totalt med 47-29 och matchen till sist med förkrossande 12-1.

När lagen nu möttes i VM-semifinalen, var det en helt annan matchplan som Sverige kom in till mötet med. Det var ett defensivt betonat blågult lag som förlorade skotten i den första perioden med 5-14, men höll resultatet mållöst.

Faktum är att Sverige hade den bästa målchansen när forwarden Arvid Eljas fick chansen efter dryga kvarten och stack i väg i en kontring. Han avancerade över offensiv blålinje från höger, tittade upp och skickade i väg ett handledsskott – i stolpen.

Tung start på andra

I starten på mittperioden fick vi se ett mer böljande spel. Lagen bytte chanser med varandra och Sverige hade ett starkare självförtroende i sin offensiv.

Men mer mod i anfallen innebar också luckor bakåt. Den blott 15-åriga forwardstalangen, Connor Bedard född 2005, spräckte Sveriges nolla när han skickligt fick med sig pucken i en kontring och gjorde sitt fjärde mål i mästerskapet.

Kvick kvittering

Men Sverige skulle replikera omgående.

Kanada drog på sig två utvisningar efter varandra i samma spelsekvens och Sverige fick chansen i fem mot tre i två minuter. Men man behövde bara 28 sekunder innan kvitteringen satt, 1-1 från Isak Rosén.

Kanada var bättre under den andra halvan av mittperioden och tog rättvist ledningen på nytt. Detta när Chase Stillman letade upp en lös puck i röran framför det svenska målet. Uddamålsledning för de rödsvarta efter 40 minuter.

Hattrick av Bedard

Men i den tredje perioden orkade inte Sverige och visst kändes det som att det mesta av luften gick ur det blågula laget när Connor Bedard gjorde sitt andra mål i matchen. När Bedard senare fullbordade sitt hattrick, innebar det 7-1 på resultattavlan.

Siffrorna stannade vid 8-1 och en skottvinst på överlägsna 57-17. Nu väntar en bronsmatch för Sverige mot antingen Finland eller Ryssland som möts i den andra semifinalen.

– Sätt er och titta på den här tredjeperioden igen för att lära er hur man ska spela ishockey, summerar SVT Sports expert, Nils Ekman, efter Kanadas imponerande avslutande period.