Foto: IIHF

Småkronorna krossade Lettland – nu väntar USA i kvarten

Uppdaterad
Publicerad

Småkronorna bjöd på show när de krossade Lettland med 7–0 i den sista gruppspelsmatchen i U18-VM.

Nu väntar USA i kvartsfinalen.

– Jag tror att vi började samlas efter förlusten mot Kanada. Vi är en bättre grupp nu och ser fram emot kvartsfinalen, säger Hugo Havelid till Internationella ishockeyförbundets hemsida.

Sverige öppnade målskyttet efter knappt fem minuters spel – men det var Lettland som stod på sig och satte hårt mot hårt i den första perioden.

I andra perioden kom Lettlands bästa chans som gick utanför. Småkronorna kunde i stället genom Albert Sjöberg utöka ledningen till 2–0, ett resultat som stod sig in i slutperioden.

– Vi började segt, och i den första perioden var de det bättre laget, säger förbundskapten Anders Eriksén till Internationella ishockeyförbundets hemsida.

Dominerade i den tredje perioden

Men i tredje perioden drog Småkronorna i väg och det blev fem fullträffar.

Efter att den lettiska målvakten räddat ett skott från Liam Dower-Nilsson tryckte Simon Robertsson in den lösa pucken högt i nätet. Tre minuter senare skulle hans andra mål komma, 5–0.

Men det slutade inte där och Sverige gjorde ytterligare två mål.

– Resultatet visade inte hur bra vi spelade och hur många chanser vi skapade, säger Lettlands tränare Olegs Sorokins.

Andraplaceringen i gruppen innebär att Småkronorna kommer att ställas mot USA som slutade trea i sin grupp i kvartsfinalen som avgörs natten mot tisdag svensk tid.

SE MER: Här gör Småkronorna tre mål på fyra minuter mot Schweiz (30 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.