Tre Kronor föll mot Ryssland efter straffar

Ryssland vann premiären i Channel One Cup mot Tre Kronor efter straffar. Ett ungt Sverige stod länge emot ett stjärnspäckat ryskt lag – tvåmålsledning inför tredje perioden.

– En kämpainsats från vår sida, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg till C More.

Tre Kronor fick en drömstart när en ryss klackade in pucken i egen kasse. Philip Holm, till vardags i Nizjnij Novgorod, var inblandad i situationen, och fick målet, hans tredje i landslagssammanhang.

Det var hög fart i öppningsperioden. Sverige var tillbakapressat. Lasse Johansson, till vardags i KHL-klubben CSKA Moskva, storspelade i det svenska målet. Ryssland vann skotten med 11-4, och tekningarna med 10-3.

– Vi håller de på utsidan på ett bra sätt. Vi fixar utvisningarna. Vi sätter defensiven, sammanfattade assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv första tjugo i Moskva, för C More.

Dahlbeck premiärskytt i Tre Kronor

CSKA Moskvas Klas Dahlbeck utökade ledningen till 2-0 i andra för Sverige, efter att ha spelat fram till det första. Dahlbecks första mål i landslagströjan, i sin 11:e match.

– Kul att få göra mål, känns bra med en tvåmålsledning, de ligger på oss hårt, sa premiärmålskytten till C More.

Tre Kronor var tillbakapressat men hade ändå ledningen med 2-0 inför sista perioden.

Två mål av Ryssland – på en dryg minut

Mikhail Grigorenko spräckte den svenska nollan, när han 3.24 in i tredje perioden sköt 1-2 mellan benen på Lars Johansson. En målvaktstavla från den svenska keepern.

Ryssland utnyttjade jaktläget endast 61 sekunder senare. Vladislav Gavrikov, som vunnit OS-guld och spelat VM, prickade kraftfullt in kvitteringen i krysset, 2-2 bakom en skymd Johansson.

Rysk straffseger

Tredje perioden var en enda rysk anstormning. Sverige hade chansen i dubbla powerplay, i slutet av matchen, och i förlängningen. Men ingen utdelning.

Tre Kronor satte inte en enda straff i straffläggningen. Rysslands Grigorenko avgjorde med ett vackert handledsskott i Johanssons högra kryss.

– Matchen gick dit vi ville. Det kändes bra inför sista perioden. Sen får de tyvärr två snabba mål. Det är tråkigt att förlora på straffar. Men som helhet gör vi en jättebra match, säger Lars Johansson till C More.

– Kämpainsatsen var grym. Det var synd att vi inte lyckades hålla tätt i första minuterna i tredje perioden, säger Rikard Grönborg till C More.