Svenskt jubel efter JVM-bronset. Foto: Bildbyrån

Sverige tog brons efter en svängig match

Sverige knep till slut ett JVM-brons efter en vändning i andra perioden och en högdramatisk avslutning i Ostrava.

I tredje perioden stod målvakten Hugo Alnefelt pall under den finska anstormning och Sverige kunde till slut få med sig hem sin nittonde JVM-medalj från Tjeckien.

– Vi inledde sämre i dag men i den andra perioden hittade vi energin och karaktären, förbundskapten Tomas Montén efter matchen.

Sverige är världens tredje bästa juniorhockeylag, det står klart efter eftermiddagens bronsmatch mot Finland. En match som Sverige växte in i efter ett underläge från den första perioden.

– Många kände att vi var för dåliga i omklädningsrummet efter första perioden. Vi sa att vi måste bestämma och här och nu, säger förbundskapten Montén efter matchen till SVT Sport.

JVM i ishockey

Första perioden inleddes lojt och det var tydligt att de två lagen mycket hellre hade spelat i den senare matchen om guldpengen i turneringen. Finland tog ledningen genom Patrik Puistola som skickade in pucken vid vänsterskridskon. Domarparet ringde på målet men bestämde sig snabbt att godkänna Finlands ledningsmål.

Rasmus Sandin som verkligen hittat målformen i slutet på mästerskapet gav snabb replik genom ett distinkt dragskott upp i vänstra krysset ovanför Julius Annunens stöt. Sveriges loja inställning blev extra tydlig när Nils Höglander i en omställning skickade en passning rakt i gapet på Finlands bästa spelare, Matias Maccelli. Den finske forwarden fick öppen gata och hade inga problem med att överlista Hugo Alnefelt till 2-1.

Fagemo gjorde sitt åttonde mål

Sverige var desto bättre i den andra perioden och kvitterade halvvägs in i mellanakten. Nils Lundqvist slog en fantastiskt långpassning till sin namne med efternamn Höglander. Annunen klarade Höglanders förstaskott men returen trillade perfekt till framstormande Samuel Fagemo som enkelt kunde sätta dit sitt åttonde mål i turneringen.

Kort därefter stod Annunen för en rejäl tavla när Linus Öberg slängde in en puck på chans framför det finska målet. Pucken studsade på den finske målvaktens skridsko in i mål och Sverige hade vänt.

Tidigt i den tredje fick juniorkronorna ett gyllene läge att dra i från när man hade 5-3-power play i över en minut. Men Sveriges sedvanligt effektiva power play lös med sin frånvaro och 3-2 stod sig.

Stort finskt tryck i slutet

Finland skapade stort tryck under de avslutande minuterna men Hugo Alnefelt och det svenska försvaret kunde med stor skicklighet och lite tur hålla tätt. Framförallt sista minuten var riktigt svettig för det svenska försvaret men trots stora chanser för Finland så blev det inga fler mål i matchen och Sverige kan lämna Tjeckien som bronsmedaljörer.

– Vi hade några enorma chanser att stänga matchen i början av tredje. Men sen svänger det över till Finland men vi försvarade oss fantastiskt i slutet, säger förbundskapten Tomas Montén.

Sveriges målvakt, Hugo Alnefelt, som stått för en fin turneringen var nöjd med sin bronsmedalj med hade önskat mer.

– Det är inte ett guld tyvärr men otroligt skönt att avsluta med en vinst. Speciellt efter matchen i går, säger Alnefelt till SVT Sport efter matchen.