SVT och MTG delar ishockey-VM 2018-2023

Uppdaterad
Publicerad

SVT inleder ett samarbete med MTG kring ishockey. Idag träffades ett avtal mellan parterna om att dela på Hockey-VM under perioden 2018 – 2023. SVT och MTG (med TV3 och Viasat) kommer att turas om att sända mästerskapet vartannat år, och MTG blir först ut med ishockey-VM i Danmark 2018.

– Jag delar besvikelsen med tittarna, men det här var den bästa lösningen för SVT:s programekonomi, säger programdirektör Jan Helin.

– SVT har goda erfarenheter av att dela sporträttigheter med andra aktörer, vilket vi gjort med bland annat fotbolls-VM. Därför är jag väldigt glad över den här lösningen. I ett läge med skenande kostnader för sporträttigheter är detta ett bra sätt för oss att kunna erbjuda vår publik de mest attraktiva evenemangen, samtidigt som vi tar ansvar för helheten i SVT:s utbud, säger Helin.

SVT har samarbetat med olika tv-bolag kring många mästerskapsrättigheter i snart 30 år. Utöver ishockey-VM kommer SVT och MTG också att samarbeta kring Champions Hockey League, där Europas bästa klubblag möts.

Ishockey-VM

En viktig pusselbit

– Ishockey är en viktig pusselbit i SVT:s sportutbud. SVT kommer de närmsta åren att livesända från ishockey-VM, Champions Hockey League, Euro Hockey Tour, junior-VM, dam-VM, SDHL, TV-pucken och Stålbucklan, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

SVT ägde sändningsrättigheterna till hockey-VM till och med 1987. Sen dess har VM sänts av olika tv-bolag. 2015 köpte SVT sändningsrätten till ishockey-VM 2018-2023 och nu står det alltså klart att den rättigheten kommer att delas med MTG.

De år SVT sänder från ishockey-VM livesänds matcherna såväl i broadcast som i SVT Play. MTG tillhandahåller samtliga matcher 2018 – 2023 i Viaplay.

Ishockey-VM blir nu del av SVT:s stora utbud av mästerskap.

– SVT har nu sändningsrätten till världsmästerskap i hockey, fotboll, längdskidor, alpint, skidskytte, rallycross, rally, simning, cykel och ridsport. Det känns väldigt kul att vi kan bjuda svenska folket på VM i världsklass, säger Åsa Edlund Jönsson.

SVT kan sända NHL-matcher

Som en del i förhandlingen med MTG öppnas också en möjlighet att SVT kan sända NHL-matcher.

– Det är en intressant diskussion som MTG i det här partnerskapet har öppnat för. Delvis kommer vi att bygga Champions League-hockeyn tillsammans och delvis diskuterar vi att sända ett antal NHL-matcher i SVT, säger Jan Helin och fortsätter:

– Det är intressant inte minst mot bakgrund av att bygga VM. 17 av de 19 spelare som hade speltid under finalen har hemmadress i NHL. Det är spännande profiler och ett härligt gäng i Tre Kronor som är spännande att följa.

Ishockey-VM 2018-2023:

2018 – MTG (Danmark)

2019 – SVT (Slovakien)

2020 – MTG (Schweiz)

2021 – SVT (Vitryssland/Lettland)

2022 – MTG (Finland)

2023 – SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet