Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carl Grundströms och Filip Gustavssons reaktioner om att Tre Kronor blev snuvade på ett tjeckiskt matchstraff. Foto: SVT/Bildbyrån

Tre Kronor snuvades på ett tjeckiskt matchstraff på Jan Rutta: ”Hjälper oss föga nu”

Uppdaterad
Publicerad

Semifinalens stora snackis i går var den tjeckiska armbågen som sänkte Isac Lundeström men gick obestraffad.

Senare samma kväll meddelade IIHF att Jan Rutta stängs av i VM-finalen.

– Jag hade gärna haft en femma under matchen i stället, säger Carl Grundström till SVT Sport.

Vid underläge 2-4 i semifinalen mot Tjeckien sänktes Isac Lundeström av Jan Rutta med en armbåge som borde ha resulterat i såväl matchstraff som avstängning, enligt SVT:s expert Jonas Andersson.

– Det är precis såna tacklingar som måste bort från hockeyn, sa han.

Ishockey-VM

Men domarna valde att inte bestraffa tilltaget, och i stället för fem minuters svenskt powerplay satte Tjeckien nådastöten 5-2 kort därpå, och knep sedan finalplatsen efter seger med 7-3.

Karlsson: ”Hade varit bättre att ta den i går”

Sent i går kväll meddelade dock IIHF att Jan Rutta stängs av i VM-finalen, vilket kan ses som en bekräftelse på att domarna gjorde fel på isen.

– Det är ingenting vi kan göra någonting åt nu. Samtidigt är det tråkigt för honom som inte får spela VM-final när Tjeckien är hemmanation för att han är avstängd. Det kanske hade varit bättre att ta den i går, så som det kanske skulle ha varit. Men som jag sa i går: Vi förlorade med 7-3 så det var inget snack om saken, säger Erik Karlsson till SVT Sport.

Hör Carl Grundströms och Filip Gustavssons reaktioner om att Tre Kronor blev snuvade på ett tjeckiskt matchstraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet