Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tacklingar tillåts i svensk damhockey Foto: Bildbyrån

Tacklingar tillåts i svensk damhockey

Uppdaterad
Publicerad

Tacklingar kommer från och med i höst att börja tillåtas i svensk damhockey. Regeländringen gäller ligorna SDHL och Damettan. Det är ett pilotprojekt under den kommande säsongen där ändringen innebär införande av tacklingar motsvarande tacklingar inom hockeyn på herrsidan.

– Jag har inte pratat med någon som är negativ till detta, säger Morgan Johansson, projektledare för Projekt nollvision.

– Det är en damhockeyspelares högsta dröm att få börja tackla. Det har alltid varit prat om varför inte vi får tacklas, säger Djurgårdens Lova Blom.

När projekt nollvision startades identifierades bland annat en anledning till en hög statistik av hjärnskakningar inom damhockeyn. Låg intensitet under träningar gjorde att spelarna var oförberedda för det fysiska spelet i matchsituationer. De senaste fyra säsongerna har mer fysiskt spel tillåtits i SDHL. Det har gjort att hjärnskakningsproblematiken har minskat med 75 procent.

– Utmaningen är att ändra ett beteende. Att man börjar tacklas. Det beteendet finns inte riktigt. Det ska vi sätta igång. Alla måste vara påslagna nu och börja träna på detta. Det är nu det måste göras och inte om ett halvår, säger projektledaren för Projekt nollvision Morgan Johansson till SVT Sport.

– Hoppas det här kommer fixa att man inte tittar ner på pucken utan höjer blicken, för nu kan det komma en tackling. Det här var något jag märkte av när jag gick från att spela med killarna till att spela med tjejerna, säger HV71:s back Mira Jungåker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mira Jungåker om tacklingsbeskedet

Beredda på ökning av skador

– Det kommer vara en nyckel i spelet för oss i damhockeyn, säger Djurgårdens forward Nicole Hall.

Tacklingar på öppen is, även kallade nord-syd-tacklingar kommer inte att tillåtas. Under prövotiden är initiativtagare och ligorna beredda på en tillfällig ökning av skador, sedan är förväntningen att skadorna ska gå ner igen.

– Vi får ha lite tålamod i det. Om det går upp lite med skadorna och det blir en topp, så går det ner sen. Förhoppningsvis. Men jag kommer följa upp det här väldigt noga, säger Johansson.

Slutmålet är att stärka Damkronorna

Genom att tillåta tacklingar inom hockeyn på damsidan vill svensk ishockey ta kliv för att närma sig toppnationerna internationellt. Genom att utveckla spelarnas fysiska spel ska Damkronorna bli mer slagkraftigt internationellt.

– Det är betydligt mer naturligt än det som varit innan. Jag tror att det kreativa spelet kommer att utvecklas, därför att det kommer krävas mer av spelarna. Man blir hårdare tagen i närkamperna och lär sig accelerera ur situationer. Och att lyfta blicken, säger Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg till SVT Sport.

– Det är tuffa matcher när man spelar mot andra länder och för att vi ska vara på deras nivå så behöver vi få in det här tuffa spelet, avslutar Lova Blom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.