Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenna Raunio erkänner att hon ljög under VM för att spela vidare. Foto: Bildbyrån/SVT

Hockeytalangen Jenna Raunio höll huvudskada hemlig under JVM – nu är karriären oviss

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av Sveriges största hockeytalanger.

Men ett halvår efter att hon höll en skada hemlig för landslagsledningen vet inte HV71-backen Jenna Raunio, 16, när – eller ens om – hon kan spela hockey igen.

Det var under junior-VM i januari som Jenna Raunio, 16, åkte in i sargen och slog i huvudet. Hon tvingades gå av isen tillfälligt, men kom tillbaka till matchen och fortsatte att spela turneringen.

– Jag visste att jag hade ont i huvudet men jag ville spela färdigt VM. Det gjorde att jag ljög ganska mycket och spelade vidare i alla fall. Så illa som jag mådde då var det ingen som visste. Det var bara köra på... Det är jobbigt att prata om.

Några veckor senare fick hon en ny smäll i huvudet. Då med klubblaget HV71. Den gången var Raunio öppen gentemot klubbens läkare och det konstaterades att hon drabbats av en kraftig hjärnskakning.

Läkarna vet inte när hon kommer tillbaka

Sedan dess har hon haft problem med balans, minne och koncentration. Tre gånger har hon svimmat. Läkarna förklarar det med blodtrycksfall men fortsätter att utreda 16-åringen.

När och om hon kan vara tillbaka vet inte läkarna.

HV71:s SDHL-premiär är den 24 september. Samma dag som Raunio fyller 17 år.

– Den bästa presenten hade varit att få spela på min födelsedag. Vad gör man om man inte spelar hockey liksom? Jag ska tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.