Jacob Olofsson (vänster) och Filip Hållander (höger) är två av Timrås främsta talanger. Foto: Bildbyrån

Talangerna ska göra det för Timrå – även i SHL

Publicerad

Efter fem säsonger i Hockeyallsvenskan tog Timrå IK klivet upp i hockeyns finrum, anförda av de unga talangerna.
– Timrå ger oss chansen och det är väl därför det kommit fram så många talanger senaste tiden, säger 18 årige Filip Hållander.

Uttrycket sju svåra år passar bra in på Timrå IK, sedan laget åkte ur dåvarande Elitserien 2013 har klubben haft stora bekymmer både sportsligt och inte minst ekonomiskt. Men när Timrå i våras mirakelvände ett 1-3 underläge i matchserien mot Karlskona och tog sig tillbaka till SHL så ser de återigen ljust ut för Medelpadingarna.

18 åriga talanger

Timrå har fått fram många talanger senaste åren, Elias Pettersson och Jonathan Dahlén är två som båda ser ut att ta en plats i NHL och Vancouver i år. Men Timrå har fler unga spelare som kan ta efter. Jacob Olofsson 18, blev utsedd till Hockeyallsvenskans bästa junior förra säsongen och blev draftad av Montreal Canadiens som nummer 56 i somras.

– Jag vill vara en ledande spelare i laget och det pushar en att ta samma väg som Elias och Jonathan, säger Jacob Olofsson.

Även 18 årige Filip Hållander blev draftad i sommar, som nummer 58 av Pittsburgh Penguins.

– Det var det största man varit med om hittills i samband med att vi gick upp så det var väldigt kul, säger Filip Hållander.

Succétränare

Fredrik Andersson debuterade som huvudtränare förra säsongen och förde direkt upp laget i SHL. Satsningen på dom yngre kommer även att fortsätta i SHL.

– Det måste vara vår fotsatta utveckling framåt att ta fram egna produkter, även om man får lite mer pengar att jobba med så måste drivet alltid vara att få fram egna spelare, säger Fredrik Andersson.

Undvika kval

Att hålla sig kvar i SHL är huvudmålet enligt tränare Andersson men unge Filip Hållander känner aning större optimism.

– Jag tror vi kommer vara mycket bättre än vad många tror, det är många som tippar oss dåligt men vi vet vad vi kan, säger Filip Hållander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer