Tampa Bay tar andra segern i Stanley Cup-finalen. Foto: Bildbyrån

Tampa Bay kopplar greppet om Stanley Cup-finalen

Montreal låg på och Montreal hade chanserna.

Men det var Tampa Bay som gjorde målen, och leder efter 3–1 Stanley Cup-finalen med 2–0 i matcher.

– Det var ingen av våra bästa kvällar, men vi ber inte om ursäkt, säger Victor Hedman till Sportbladet.

Tampa Bay fick för första gången i år fylla läktarna hemma i Amalie Arena. Men de drygt 18 000 på plats fick inte den klang- och jubelföreställning de hade hoppats på.

Gästerna från Montreal låg på för att kunna utjämna i finalserien och hemmahjältarna räddades gång på gång av målvakten Andrej Vasilevskij.

Något orättvist kunde Tampa Bay i andra perioden sedan ta ledningen när Anthony Cirellis fladdrande skott gick in bakom en skymd Carey Price.

Montreal fortsatte att utmana Vasilevskij, som motade 42 skott, men fick inte hål på den ryske målvakten förrän Nick Suzuki halvvägs in i mittperioden överlistade honom med ett ännu lösare skott än Cirelli.

Avgörande i tredje perioden

Stärkta av att ha kvitterat förberedde sig Montreal för tredje perioden när Tampa Bay i ett sista anfall innan periodpausen lyckades kontra in ett ledningsmål. Blake Coleman slängde sig raklång och fick klubban på en passning från Barclay Goodrow. Med lagets blott sjunde skott på mål i perioden kom andra målet med mindre än två sekunder kvar att spela.

Matchbilden var sig lik i tredje perioden. Montreal låg på, Tampa Bay försvarade sig bra, och gjorde mål – den här gången av Ondrej Palat efter att Montreals Joel Edmudson slarvat bakom eget mål.

Det enda positiva är väl egentligen just att vi vann, säger svenske Hedman till Sportbladet.

Tampa Bay leder nu med 2–0 i matcher och nu väntar två kamper i Kanada. Bara fem lag har lyckats vända ett 0–2-underläge i en Stanley Cup-final, men ett av de lagen var just

KLIPP: Första finalen lätt till Tampa Bay (29 juni)

Fakta: Stanley Cup-finalen

Årets Stanley Cup-final spelas mellan Tampa Bay och Montreal.

Tampa Bay leder med 2–0 i matcher.

Match 1: Tampa Bay–Montreal 5–1.

Match 2: Tampa Bay–Montreal 3–1.

Match 3: Montreal–Tampa Bay, natten mot lördagen den 3 juli.

Match 4: Montreal–Tampa Bay, natten mot tisdagen den 6 juli.

Match 5 (om det behövs): Natten mot torsdagen den 8 juli, spelas i Tampa.

Match 6 (om det behövs): Natten mot lördagen den 10 juli, spelas i Montreal.