Från helvetet till himlen på 10 månader

Uppdaterad
Publicerad

Senast Daniel Brodin spelade i Tre Kronor ådrog han sig en skada som kunde ha spolierat hans karriär. I april 2017, i en landskamp mot Lettland, bara veckor innan VM i Köln var olyckan framme. – Jag minns att jag kände att något inte stämde. Men jag knöt näven och nu står jag här, säger han inför Karjala Tournament.

Revansch är väl ordet som bäst beskriver det Daniel Brodin just nu känner. Revansch efter att ha kravlat sig ur den avgrund som höll honom ur spel i nästan ett år. Revansch efter timmar och åter timmar av slit i gymmet.

– Det var mentalt påfrestande. Att inte kunna spela och träna med grabbarna. Samtidigt är det nog umgänget och gruppen som fick mig att ändå bestämma mig för att komma tillbaka. Vi har ett grymt bra gäng i Djurgården som ställer upp för varandra.

Drömmar i kras

Inte nog med att Brodin var nära att ta plats i ett VM-lag. Han var också aktuell för spel i NHL när olyckan var framme. Han såg inte bara en dröm försvinna utan två på bara bråkdelen av en sekund. Hela förra säsongen ägnades åt rehabilitering. När kroppen till slut kändes 100 och han gjorde comeback i slutet av förra säsongen så var han till en början bänkad. Det var första gången sedan skadan som han på roligt kände en frustration.

– Jag ville spela. Fan jag var ju tillbaka.

Men succén skulle vänta. Till denna säsong så värvades två pusselbitar in som blev jackpott för Daniel. Bästa kompisen Jacob Josefson från Buffalo och nye kompisen från Linköping, Jacob Lilja. De tre har skapat kaos i SHL och varit ligans i särklass hetaste enhet. Hittills.

– Vi pratar hela tiden med varandra och är engagerade. Vi tycker verkligen om att spela ihop.

VM målet

Även i Tre Kronor kommer de att matchas ihop. En trio som i dagens Tre Kronor med 11 debutanter är en offensiv enhet som Rikard Grönborg lutar sig emot. Vägen till VM är lång och snårig men skulle de lyckas ta sig dit så vet Brodin vad som gäller.

– Nej då är det fjärde-kedja och döda utvisningar. Om jag tar mig dit vill säga. Men det är självklart mitt mål. Skapa energi och peta in en och annan puck här och där. Jag vet min plats i hierarkin i ett VM.

Just nu spelar han sitt livs hockey.

SVT Sport sänder Karjala Tournament från 18.00 i SVT2/Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.