Grönborg: ”Vill slå sönder hierarkier i NHL”

Uppdaterad
Publicerad

Rikard Grönborg kan skriva historia som den förste svenske förbundskaptenen att vinna tre VM-guld i rad. Sen vill han utmana NHL med sina idéer. 

– Jag vill vara med och slå sönder de hierarkier som finns där, säger han till SVT Sport. 

Rikard Grönborg är en av svensk ishockeys mest framlyfta ledare. En av de mest framgångsrika också. Två raka VM-guld är ett register som få kan matcha. Vinner han och Tre Kronor ett tredje raka så blir han ensam svensk om den bedriften. Man kan slitet säga att han blir historisk.

– Jag bryr mig inte om det där. Att bli historisk, jag söker utmaningar men först gäller att avsluta det här på bästa sätt och det är mitt fokus nu.

Du kunde ha varit kvar – förbundet ville att du skulle stanna men du väljer självmant att lämna efter VM i Slovakien – varför?

– Jag känner att tiden är mogen för att göra något annat. Att testa något nytt. Vad det sen blir återstår att se. Jag har haft fantastiska år i förbundets regi och de erfarenheterna värdesätter jag högt.

Siktar på NHL

Apropå att skriva historia. Ditt namn förekommer i diskussioner runt NHL. Är det ett mål för dig att bli den förste svenske huvudtränaren i NHL?

– Inte för att skriva historia eller något sådant. Jag strävar som alla andra mot att utvecklas och NHL är världens bästa liga. Precis som spelare så vill även vi ledare nå så högt det bara går så självklart siktar jag dit.

Du vill testa ditt ledarskap i NHL. Vad vill du åstadkomma om du får chansen där?

– Jag tror på ett plant ledarskap med ansvarsområden. Jag är bekväm med att ta besluten i slutändan men jag tror på att inkludera samtliga ledare och spelare i olika beslut. Det har också visat sig vara framgångsrikt när jag arbetat med några av världens bästa spelare och coachat de mot andra nationers bästa.

– Jag skulle vilja testa mina idéer och slå sönder de hierarkier som finns där borta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.