Kyliga friläget avgjorde för Tjeckien

Uppdaterad
Publicerad

De besegrade Tre Kronor i går.

Nu har Belarus även ställt till det för Tjeckien som vann först efter förlängning.

Det är inte bara för Sverige som Belarus skapat problem under hockey-VM i Riga, Lettland.

Tjeckien – som precis som Sverige inlett mästerskapet med två förluster – hade fullt upp med det belarusiska laget. Belarus största stjärna, Jahor Sjaranhovitj, gav nationen ledningen sex minuter in på den andra perioden.

Innan mittperioden var över skulle dock tjeckerna vända till ledning. Jan Kovar nätade innan den 21-åriga forwarden, Filip Zadina, höll sig framme i powerplay 13 minuter in på period nummer två.

Belarus kvittering skulle dröja, men ändå komma. Vladislav Yeryomenko, en av många spelare i detta landslag som spelar i Dinamo Minsk till vardags, kvitterade och gjorde sitt första mål i mästerskapet.

Kubalik hjälte

Matchen till förlängning där det skulle bli en NHL-stjärna som fick sista ordet. Dominik Kubalik frispelades och gjorde ingen tjeck besviken när han lurade ner målvakten och petade in pucken mellan benskydden.

– Kubalik vill du inte ha i det här läget, det är en målgörare av rang. Han vet precis vad han ska göra och har fin tajming i det här gör, säger SVT:s expert, Jonas Andersson.

Seger för Tjeckien som därmed tog sina först två poäng.

VM

Tjeckien logo

Tjeckien

3 - 2

Vitryssland logo

Vitryssland

0-0, 2-1, 0-1, 1-0
Riga

GRUPP A (matcher) poäng

1. Slovakien (3) 9

2. Ryska laget (3) 6

3. Schweiz (2) 6

4. Belarus (3) 4

-- -- -- -- -- -- -- --

5. Danmark (2) 3

6. Tjeckien (2) 2

7. Sverige (2) 0

8. Storbritannien (2) 0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.