Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tjeckiskt jubel efter Michaela Pejzlovas 2–1-mål. Foto: AP/TT

Tjeckien höll för favorittrycket – tog hem VM-bronset

Uppdaterad
Publicerad

Det schweiziska landslagets oförmåga att vinna bronsmatcher håller i sig.

Precis som i fjol visade sig Tjeckien bli en för svår nöt att knäcka.

De har visserligen ett VM-brons från 2012 men de senaste åren har det mest handlat om förlorade bronsmatcher för det schweiziska landslagets del. 2021 förlorade de mot Finland och i fjol var det Tjeckien som blev för svårt.

Det var med andra ord läge för revansch i kvällens möte med Tjeckien och det började bra för Schweiz när SDHL:s överlägsna poängligavinnare de fyra senaste säsongerna, Lars Stalder, inledde målskyttet i mitten av den första perioden.

Glädjen blev dock kortvarig.

31 sekunder senare var det nämligen kvitterat och värre skulle det bli när Michaela Pejzlova satte 2–1-målet efter 14.31.

Krizova avgjorde

Där och då kändes det som Tjeckien skulle dra ifrån. De dominerade den första perioden kraftigt men hade inte marginalerna på sin sida och åtta minuter in i den andra perioden höll sig schweiziskan Lena Lutz framme och petade in 2–2-pucken.

Innan perioden var över hade dock Tjeckien återtagit ledningen genom Denisa Krizova och i den tredje fortsatte den tjeckiska dominansen.

Trots att Schweiz låg under hade de förtvivlat svårt att skapa något av värde. Med 11.28 kvar att spela fick de chansen att spela fem mot tre i 1.36 men de heta chanserna lyste med sin frånvaro även då. Faktum är att de bara lyckades få iväg tre (!) skott mot mål i den tredje perioden och då vinner man sällan VM-brons.

Bronset var Tjeckiens andra raka.

VM

Tjeckien logo

Tjeckien

3 - 2

Schweiz logo

Schweiz

2-1, 1-1, 0-0
Brampton
Publik: 2162

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.