Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finland blev för svåra i matchen om femtepris. Foto: TT

Finland blev för svårt – Sverige kvar i den oseedade B-poolen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir B-poolen för Damkronorna även i nästa VM.

Trots att de fick en drömstart på matchen om femtepris så blev Finland för svårt till slut.

– Vi var åtta i OS, sjua i förra VM och sexa nu, så klättringen fortsätter, säger Sveriges förbundskapten Ulf Lundberg till SVT Sport.

Det är inte alltid en match om ett femtepris betyder så mycket, men i damernas hockey-VM är det viktigt att sluta femma. Det innebär nämligen att man får spela i den seedade A-poolen, där alla lagen är direktkvalificerade för en kvartsfinal, i nästa VM.

Och Sverige fick en drömstart på mötet med Finland, det dröjde bara 48 sekunder innan lagkaptenen Anna Kjellbin hade spräckt den finska nollan.

Men sedan var det Finland för precis hela slanten. Damkronorna drog på sig tre utvisningar i den första perioden och den finska pressen som följde var enorm, men trots att de vann skottstatistiken med förkrossade 18–2 stod det bara 1–1 efter 20 minuters spel efter en imponerande insats av Emma Söderberg i det svenska målet.

Avslutningen blev en rysare

I den andra perioden lyfte sig Sverige, men det var Finland som gjorde det enda målet efter att två svenska försvarare valt att markera samma motståndare framför den egna kassen och lämnat Kiira Yrjanen fri.

Avslutningen blev en rysare. Det var fortsatt Finland som skapade mest i offensiven men Söderberg fortsatte att storspela i det svenska målet och gav sina lagkamrater möjligheten att försöka få till en kvittering och ta matchen till en förlängning.

”Oerhört stolt”

Men Damkronorna hade förtvivlat svårt för att skapa något av värde framåt och till slut satte Finland spiken i den svenska kistan när Noora Tulus skickade in 3–1-pucken med knappt tre minuter kvar att spela.

– Jag tycker vi gjorde mycket bra i den här matchen, men det blir lite för tufft med utvisningarna vi drar på oss. Men jag är oerhört stolt över den forcering vi sätter på slutet och att vi verkligen tävlar hela vägen in, säger Ulf Lundberg.

Han är nöjd med sjätteplatsen, även om han ville ha mer.

– Läget vi sätter oss i efter förlusten mot Tyskland gör att vi väldigt tidigt behöver visa vad den här gruppen går för och det tycker jag verkligen att spelarna gör. Vi tar oss till kvartsfinal och gör 60 riktigt bra minuter mot Kanada och vi slår Japan och tar oss vidare till den här matchen om femtepris. Totalt sett är jag väldigt stolt och nöjd men som alltid hungrig på ännu mer.

VM

Finland logo

Finland

3 - 1

Sverige logo

Sverige

1-1, 1-0, 1-0
Brampton
Publik: 956

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.