Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Söderberg höll nollan och blev utsedd till matchens bästa spelare. Foto: Frank Gunn/AP/TT

Damkronorna vann den viktiga matchen mot Japan: ”Inte snyggt i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige besegrade Japan med 1–0 i den första viktiga placeringsmatchen i ishockey-VM i Kanada. Nu har Damkronorna chans att ta sig tillbaka till A-poolen i nästa års turnering – men då krävs en seger mot Finland på söndag.

Sverige lyckades samla ihop sig efter kvartsfinalförlusten mot storfavoriten Kanada och vann välförtjänt mot Japan i den första av två placeringsmatcher. Matchens enda mål gjordes av Josefin Bouveng och kom halvvägs in i den första perioden.

Sverige checkade högt och pucken gick fram till Bouveng som drog iväg ett skott från slottet som den japanska målvakten inte kunde hålla. Det var Bouvengs första mål i turneringen.

Ishockey-VM

”De stod ganska stilla”

– De stod ganska stilla så jag fick ganska lång tid att sikta in mig, säger collegespelaren Bouveng efter sitt första VM-mål i sitt andra VM.

– Det var från hennes absoluta favoritläge, säger experten Maria Rooth.

Sverige har haft det svårt mot Japan i tidigare VM-turneringar och trots att den krävande kvartsfinalen satt spår i spelartruppen lyckades laget kämpa ned japanskorna.

– Det var inte snyggt i dag. Det var ganska tomt på energi efter gårdagens urladdning, men det var starkt att reda ut det, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg till SVT Sport.

Möter Finland på söndag

Segern innebär att Sverige nu får möta Finland, som slog Tyskland med 8-2, i den viktiga matchen om femteplatsen, en vinst där skulle innebära att laget kvalificerar sig för A-poolen i nästa års ishockey-VM.

Damkronorna ställs mot Finland 15.00 svensk tid på söndag. Matchen sänds i SVT.

– Svensk damhockey når verkligen bra höjder den här turneringen. Det är otroligt skönt för det här landslaget att få en chans att komma tillbaka till A-poolen, säger SVT-experten Maria Rooth.

A-gruppen består av tio lag, där fem spelar i A-poolen där alla går till kvartsfinal och B-poolen där tre av fem lag går till kvartsfinal. I år spelade Sverige i B-poolen.

VM

Japan logo

Japan

0 - 1

Sverige logo

Sverige

0-1, 0-0, 0-0
Brampton
Publik: 976

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet