Tre Kronor nollat av Tjeckien

Det blev en målfest mot Ryssland senast. Tre Kronors andra match i VM-genrepet blev däremot inte lika målrik. Inför en fullsatt arena i tjeckiska Brno var värdnationen starkast och vann med 3–0 efter två mål i öppen kasse.

– Det var en perfekt kraftmätning för oss, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Det bjöds på en intensiv start mot Tjeckien där Henrik Lundqvist direkt ställdes på prov. Hemmalaget fick till ett farligt avslut i matchens första anfall men New York Rangers-målvakten behövde knappast någon introduktion.

Tjeckien fortsatte däremot att trycka på vilket tillsist gav resultat. Värdnationen kunde ta ledningen genom Dmitri Jaskin, en knepig puck som via stolpen gick på baksidan av benet på Lundqvist och in.

– Välförtjänt av Tjeckien, de har börjat i en helt annan intensitet än i matchen mot Finland, sade SVT Sports expert Jonas Andersson.

Sveriges närmaste mål i den inledande perioden var ett stolpskott som kom i slutminuterna av Oliver Ekman-Larsson. Loui Eriksson och Patric Hörnqvist högg direkt på returen vilket skapade en rejäl irritation hos både Tjeckien och den högljudda publiken.

Bortdömt mål

Tjeckien fortsatte att spela mästerligt i den andra perioden vilket bäddade för ännu ett tjeckiskt mål – trodde man. Samma målskytt, Jaskin, var framme igen och nära att utöka ledningen. Men målet granskades och domarna dömde tillsist att målet inte skulle godkännas.

Tre Kronor växlade upp spelet i den andra och tredje perioden men lyckades aldrig spräcka nollan.

Men två minuter kvar av den tredje perioden tog förbundskapten Rikard Grönborg timeout och valde därefter att göra en sista satsning genom att spela sex mot fem de sista två minuterna.

En satsning som inte gick hem då Tjeckien i stället kunde utöka sin ledning till 2–0 efter att Ondrej Palat satt pucken i öppen kasse. Knappt en minut senare fastställde lagkaptenen Jakub Voracek slutresultatet till 3–0, även det i tom bur.

– Det blev lika tufft som vi trodde att det skulle vara men det var en perfekt kraftmätning för oss. Skillnaden var ett mål i den första perioden, vi hade en hel del chanser offensivt men vi lyckades inte i dag, säger Grönborg.