Pierre Engvall stod i natt för sitt första NHL-mål. Foto: Joe Camporeale/Reuters/TT

Toronto bröt förlustsvit – svenskt premiärmål

Uppdaterad
Publicerad

Med en ny coach i båset – och en nästintill ny svensk på isen, bröt Toronto sin förlustsvit.

Pierre Engvall gjorde karriärens första NHL-mål när Arizona besegrades på bortaplan.

– Det är alltid en speciell känsla när man gör första målet. Jag är oerhört glad och stolt, säger han till TT.

Sex förluster i rad. Sedan fick tränaren Mike Babcock tacka för sig. Sheldon Keefe flyttades upp som coach från farmarlaget Marlies, och ett pressat Toronto reste till Glendale för att ta sig an Arizona i NHL-ishockeyn.

Och lönnlöven tog chansen och gav sin nye tränare en premiärseger med 3–1.

– Det var en bra hockeymatch, med tanke på att vi har ny tränare och att allt är nytt. Men jag tycker att vi gör det bra, vi spelar stabilt och släpper inte till många lägen och jag tycker att vi pressar på mycket offensivt. Vi får vara nöjda med matchen, säger svenske forwarden Pierre Engvall.

Instruktionerna från Keefe var inte överdrivet komplicerade:

– Jag tror han sade samma sak till alla; ut och kör, slappna av och ha kul, men samtidigt jobba hårt, säger Engvall.

Nervös start i ligan

Engvall gjorde sin andra match i ligan, sedan han plockats upp från Toronto Marlies, där han alltså spelat under Keefe.

– Jag har haft honom ett tag, det är en riktigt bra coach. Han är väldigt bra på att lära ut. Vi vann ju Calder Cup med honom. Det är en riktigt bra tränare, jag har bara bra saker att säga om honom, säger Engvall.

Pierre Engvalls första match i NHL slutade med en förlust med 4–2 mot Vegas för ett par dagar sedan.,

– Det är klart att man är nervös, om jag inte vore det vore det konstigt. Men så fort man börjar spela så brukar det lossna. Det brukar vara de första bytena som är nervösa, sedan brukar det lösa sig, säger Engvall.

Stark säsong

23-årige Engvall, som spelat ungdomsishockey med Troja-Ljungby och senare med Mora och Frölunda, har på 15 matcher i farmarlaget Toronto Marlies gjort sju mål och nio assist den här säsongen.

– Jag känner att jag fått en bra start på säsongen med Marlies. Jag försöker att ta med mig spelet jag hade där upp till NHL. Jag kan bidra både offensivt och defensivt, jag känner att jag är kapabel till både och på den här nivån.

I blott sin andra match kom också det första NHL-målet för svensken. 23-åringen bröt en passning vid egna blålinjen, skrinnade själv fram med två Arizonabackar i hasorna och slog in 2–0-målet i andra perioden.

– Jag bara kände att jag hade ett steg på backen. Det var bara att gasa och när jag kom fram till målvakten så bara gick jag på instinkt, och den gick in. Så det var jäkligt skönt.

I tredje perioden utökades ledningen av storstjärnan Auston Matthews, hans femtonde mål för säsongen, assisterad av William Nylander.

Natt mot söndag väntar Colorado, men Engvall tycker inte man kan dra allt för stora växlar på att förlustsviten nu är bruten.

– Man kan inte tänka så mycket på det, det är bara att ta match för match, och försöka att vinna dem. Men det är så klart oerhört skönt att få vinna matchen.

IDAG: Här gör Elias Pettersson tre nya poäng:

NHL

Arizona Coyotes logo

Arizona Coyotes

1 - 3

Toronto Maple Leafs logo

Toronto Maple Leafs

0-1, 0-1, 1-1
Gila River Arena, Glendale, AZ
Publik: 12495

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.