John Tavares avgjorde för Toronto Maple Leafs. Foto: Chris O'Meara/AP/TT

Toronto Maple Leafs vidare till kvartsfinal i Stanley Cup

Uppdaterad
Publicerad

Toronto besegrade Tampa Bay i det sjätte åttondelsmötet i Stanley Cup och är vidare till kvartsfinalrunda. Men det krävdes spel i förlängning för att skilja lagen åt.

– Hatten av för Tampa Bay, det är helt klart ett fantastiskt lag och vad de har lyckats med de senaste åren är extremt imponerande, säger Torontos matchvinnare och lagkapten John Tavares.

Toronto tog ledningen genom Auston Matthews i andra perioden. Steven Stamkos kvitterade för Tampa Bay i andra och ställningen 1–1 höll sig ordinarie speltid ut.

Fyra och en halv minut in i förlängningsperioden avgjorde dock John Tavares för kanadensarna som nu får möta antingen Boston eller Florida i kvartsfinal.

Tampa hade tre raka finaler

Toronto har inte tagit sig vidare från första omgången i NHL-slutspelet sedan 2004. Tampa å sin sida har spelat final de senaste tre åren och tagit hem Stanley Cup-bucklan både 2020 och 2021.

– Vi njuter av det här i kväll, det är så klart skönt att ha lyckats. Men samtidigt är det här bara första steget och vi vet att vi har väldigt mycket arbete framför oss och en ny svår utmaning som väntar oss snart, säger Tavares.

I och med Tampa Bays uttåg kan en av Sveriges absolut bästa spelare det senaste decenniet nu bli VM-aktuell: Backen Victor Hedman.

Även Tobias Björnfot, Alexander Edler, Viktor Arvidsson, Carl Grundström och Adrian Kempe kan bli aktuella för VM-spel. Den kvintetten spelar nämligen i Los Angeles, som i natt förlorade med 4–5 mot Edmonton – och därmed förlorade åttondelsfinalen med 2–4 i matcher.

Sjunde avgörande för Rangers

I mötet New York Rangers–New Jersey räddade sig de förstnämnda kvar i slutspelet efter en 5–2-seger. Det står nu 3–3 i åttondelsserien som avgörs natten mot tisdag svensk tid.

Efter 1–1 i första perioden gav Mika Zibanejad Rangers ledningen i mitten av andra. Den ledningen utökades sedan till 5–1 innan New Jersey kunde reducera genom Dawson Mercer. Zibanejad noteras även för en assist.

Utdrag ur reportage om Kandans längtan efter Stanley Cup-titel:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Montreal Canadiens är de senaste kanadensiska Stanley Cup-vinnarna.

Se hela reportaget i SVT Play

NHL

Tampa Bay Lightning logo

Tampa Bay Lightning

1 - 2

Toronto Maple Leafs logo

Toronto Maple Leafs

0-0, 0-1, 1-0, 0-1
Amalie Arena, Tampa, FL
Publik: 19092

Ställning/resultat i åttondelsfinalerna

Boston Bruins–Florida Panthers: 3–3 i matcher.

New Jersey Devils–New York Rangers: 3–3 i matcher.

Colorado Avalanche–Seattle Kraken: 3–3 i matcher.

Edmonton Oilers vidare efter 4–2 i matcher LA Kings.

Toronto Maple Leafs vidare efter 4–2 i matcher mot Tampa Bay Lightning.

Carolina Hurricanes vidare efter 4–2 i matcher mot New York Islanders.

Dallas Stars vidare efter 4–2 i matcher mot Minnesota Wild.

Vegas Golden Knights vidare efter 4–1 i matcher mot Winnipeg Jets.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.