SVT:s expert: ”Läck ska starta i VM”

Uppdaterad
Publicerad

Viktor Fasth vaktade Tre Kronors bur i söndags mot Finland i hopp om att stärka sina chanser som förstemålvakt i VM. SVT:s expert Jonas Andersson menar att det inte räcker för att peta målvaktskonkurrenten.

– Jag tror att Läck kommer att få stå första matchen, säger Jonas Andersson.

Tre Kronor kliver på fredag in i VM-tunerneringen med första gruppspelsmatchen mot Ryssland i Köln. Svenske förbundskaptenen Rikard Grönborg har ännu inte gått ut med vem som blir förstemålvakt i turneringen. Det står mellan Carolina Hurricanes Eddie Läck och Viktor Fasth, som under måndagen kritade på för Växjö i SHL.

Grönborg lät båda målvakterna visa upp sig i Czech Hockey Games, där Fasth spelade senast mot Finland, medan Läck fick chans i vinstmatchen mot Ryssland.

Ishockey-VM

”Har Läck som förstemålvakt”

SVT:s expert Jonas Andersson anser att Läck borde få starta i premiären, men att det kan vara bra att låta båda målvakterna spela för att sedan välja ut en förstemålvakt.

– Jag tror att Läck kommer att få stå första matchen. Jag har honom som förstemålvakt. Det är dock ett angenämt problem. Jag tycker även att Fasth är en jätteduktig målvakt som kommer att få chansen i VM. Jag tror att Grönborg resonerar så att den som presterar bäst och växer in i en uttalad position som förstemålvakt.

Oenighet bland experterna

Mikael Renberg, också expert på SVT, håller inte med sin kollega. Han anser att Fasth går före i duellen trots att han kommer från spel i en sämre liga än Läck – KHL.

– Fasth är en stabilare målvakt, Han gjorde en bra match mot Finland. Det är inte mycket att säga om något av målen. Sverige förlorar kampen framför mål, vilket han inte kan göra så mycket åt. Han gör en helt okej insats och känns som ettan inför VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet