Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tre Kronor ute efter VM-revansch: ”Helt annat lag nu”

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets ishockey-VM slutade i svenskt fiasko.

Nu är Tre Kronor ute efter revansch – och resan börjar mot Österrike i morgon.

– Vi har ett helt annat lag nu och det ska bli kul att få en ny chans att göra det bättre, säger Henrik Tömmernes till SVT Sport.

Den svenske backklippan var förra året lagkapten i det Tre Kronor som förlorade de två första matcherna mot Danmark och Belarus – och sedan missade kvartsfinal för första gången sedan 1930-talet.

Den största lärdomen efter Tre Kronors sämsta VM på 84 år var att truppen fick för lite tid tillsammans inför turneringen.

Ishockey-VM

– Vi har bättre förutsättningar den här gången och har haft flera läger under flera veckor. Det är många som varit med länge och känner varandra bra så det är en helt annan dynamik i år än att alla kommer inflygande till VM-starten. Det här känns bra, säger Henrik Tömmernes.

Vilken var din största lärdom från VM i fjol?

– Starten framför allt. Vi satte oss i en tuff sits direkt så det gäller att vara på tårna i alla matcher för det är svårt att få tillbaka dem senare. Det gäller att vara med från början i morgon mot Österrike och sätta vårt spel.

Garpenlöv håller platser öppna

Förbundskapten Johan Garpenlöv har i nuläget anmält 17 spelare till den blågula VM-truppen vilket lämnar plats för några till då den slutliga truppen ska bestå av 22 utespelare och tre målvakter.

Efter den sjunde och avgörande SM-finalen i går är nu även Färjestads och Luleås spelare tillgängliga.

Vilka från finallagen kan tänkas komma?

– Det vet vi inte än. Vi kollade på matchen i går och har sett dem under hela säsongen, några av har vi haft med oss tidigare, så vi kan spelarna väldigt väl. Ni får se längre fram vilka som ansluter, säger Garpenlöv.

För bara ett par veckor sedan möttes Tre Kronor och Österrike i premiären av Czech Hockey Games. Den gången blev det svensk seger med 1-0 efter mål av Linus Karlsson.

– Då gjorde Österrike bra motstånd. Vi är väl medvetna om vilket lag de är och hur de spelar, men det handlar mer om vad vi gör och att vi kommer upp i nivån vi ska spela på. Sedan är det en tidig match så vi får vara noggranna med hur vi förbereder oss, säger Garpenlöv.

Tre Kronors VM-premiär mot Österrike går att se 11.20 i morgon i TV6/Viaplay.

KLIPP: Hur går det för Tre Kronor i VM?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet