Ruchan Rafikovs Ryssland besegrade Magnus Pääjärvis Tre Kronor. Foto: Darija Isajeva/Bildbyrån

Tre Kronor förlorade efter straffar

Sverige förlorade mot Ryssland med 3-4 efter straffar i inledningsmatchen i First Channel Cup i Moskva.

Det var först i åttonde straffomgången som Andrei Kuzmenko satte segerpucken.

Trots det var matchens lirare den svenska målvakten Magnus Hellberg.

– Sverige överraskade och stod upp jättebra och det var en jämn match, sa SVT:s expert Mikael Renberg.

Sverige stod upp bra från start och framför allt var målvakten Magnus Hellberg riktigt bra och med lite tur med ribb- och stolpträff lyckades han freda det svenska målet i den första perioden.

TITTA: Magnifik räddning av Hellberg

En intressant debutant i Tre Kronor var 29-åriga Jacob Berglund. Från att ursprungligen spelat i Malmös juniorer har han varit runt i hela världen och spelat. USA, Kanada, Norge, Schweiz, Tyskland, Lettland och nu Traktor Chelyabinsk i Ryssland.

Men det var en annan debutant, 27.årige Pontus Åberg, som inledde målskyttet genom en styrning via ryggen på ett skott från Dennis Rasmussen. Även Åberg har en lång karriär bakom sig från debuten i Djurgården, med bland annat sex säsonger i NHL och AHL.

Sverige tog över

1-0-målet fick Sverige att vakna på allvar. Tre Kronor tog över spelet totalt. Ett andra mål hängde i luften och Åberg var mycket nära att sätta dit den.

Sveriges dominans bedarrade och Ryssland kom tillbaka senare i den andra perioden. Och det resulterade till slut till kvittering genom Andrei Kuzmenko.

I den tredje perioden gjorde Emil Pettersson 2-1, men efter målet spelade Ryssland upp sig och i mitten av perioden kvitterade Nikita Soshnikov till 2-2 efter ett snyggt anfall. Sverige begärde videokoll på en eventuell offside men det godkändes. Samtidigt fick Sverige en lagutvisning.

I det följande power play tog Ryssland ledningen för första gången då Vadim Shipachyov lyckades överlista Magnus Hellberg efter många om och men.

Kvittering

Mot slutet jagade Sverige kvittering men trots chans i fem mot tre skapade man inte mycket.  Men 3-3 skulle komma genom Emil Larsson knappt fyra och en halv minut kvar att spela.

Förlängningen blev tät och chansfattig och matchen gick till straffar, och straffavgörandet blev desto mer dramatiskt.

Nikita Soshnikov och Emil Larsson satte varsin straff. Sen dröjde det till den åttonde omgången innan Kuzmenko avgjorde.