Victor Hedman och Gabriel Landeskog jublar efter den senares 1-0-mål. Foto: Bildbyrån

Tre Kronor besegrade Lettland

Uppdaterad
Publicerad

Två tveksamma utvisningar satte Sverige i läge tre mot fem i tredje perioden – för andra gången i matchen. Men Tre Kronor höll undan och vann med 2-0.

– Det är en förjävlig nivå, säger Anton Strålman till TV4.

I den tredje perioden åkte först Alexander Edler ut efter att en lettisk spelare misstänkt förstärkt svenskens crosschecking. Strax efter åkte Tre Kronor på en ny tveksam utvisning. En kampsituation under en kontring. Men Sverige räddade andra läget i matchen i spel tre mot fem, denna gång i hela 1.30. Tre Kronor hade totalt i matchen åtta utvisningar mot Lettlands två.

Den tysk-österrikiska domarkonstellationen fick frän kritik från svenskt backhåll.

Ishockey-VM

– Domarinsatsen går väl att diskutera, sa Elias Lindholm till SVT Sport efteråt.

– Det är en förjävlig nivå, ruggigt dåligt och frustrerande som spelare, sa Anton Strålman i TV4:s sändning.

2-0 efter frilägesräddning

Eddie Läck räddade Sverige vid ett lettiskt friläge med drygt tre minuter kvar av matchen. I momentet efter gjorde Elias Lindholm 2-0 till Tre Kronor, hans fjärde i turneringen, och åttonde i 17:e A-kampen. En smal vinkel, och en stark prestation från Tre Kronors målbäste. Ett matchavgörande mål. Sverige vann utan att imponera.

– De jobbade hårt, sedan tycker jag att vi tar för mycket utvisningar och då tappar vi fart och det var svårt att få till det här riktiga tempot i matchen. Men skönt att vi tar vinsten, det var det viktiga i dag, sa  lagkaptenen Joel Lundqvist till SVT Sport.

Stillsam mellanakt

Gabriel Landeskog öppnade det svenska målskyttet halvvägs in i första perioden. Colorado-forwarden vände bort en back, och hittade en liten lucka vid första stolpen. 1-0 till Tre Kronor efter 9.13. Victor Rask passade fram till båda de svenska målen. Tre Kronor spelade stabilt i den första perioden, utan att bjuda på något extra.

– Det är så jag spelar. Jag är inte Nylander som kan dribbla mig förbi spelare. Jag bygger mitt spel på styrka och rakhet, sa Landeskog till SVT Sport.

– Det är många träningspass i Hammarbybacken som ligger bakom ett sånt mål, säger han och syftar på att han hade en spelare som hängde på hans rygg och axlar i samband med situationen.

Eddie Läck i det svenska målet hade en stillsam mellanakt, där Sverige vann skotten med 12-4. Sverige parkerade i anfallszon, men Lettland var täta bakåt, och andra slutade mållöst. Läck fick hålla nollan i sin första landskamp. Men frågan är om det blir någon mer match i den här turneringen.

– Riktigt kul att få komma in och spela och självklart att hålla nollan, sa Läck ill SVT Sport.

Joel ser fram emot brorsans ankomst

Sverige möter i morgon fredag Italien i den femte gruppspelsmatchen av sju. I matchen mot Danmark på söndag kliver Henrik Lundqvist in i handligarna. Mötet var Sverige och Lettlands 14:e i VM-historien, och den elfte segern.

Joel Lundqvist om att tvillingbrodern Henrik kommer till VM:

– Det är en speciell känsla. Man har några sådana här ögonblick i karriären som är speciella, och det här blir ett av dem, att få spela VM med brorsan, säger Joel till SVT Sport. säger Joel Lundqvist till SVT Sport.

Sverige har sju poäng efter fyra spelade gruppspelsmatcher, och finns på plats fyra i grupp A.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet