Tre Kronor förlorade sin andra raka match i Karjala Tournament, men målvakten Samuel Ersson imponerade med 34 räddningar på 36 skott. Foto: Bildbyrån

Ny förlust för Tre Kronor i Karjala

Uppdaterad
Publicerad

Efter 55 mållösa minuter tog Tre Kronor ledningen sent.

Men då vaknade Ryssland och vände till seger med 2-1 efter straffläggning.

– Vi hade våra chanser men det gäller att göra mål i ishockey, säger förbundskapten Johan Garpenlöv till TV10.

Det var en jämn och tät match i Hartwall Arena i Helsingfors mellan Johan Garpenlövs SHL-landslag och ett ryskt juniorlag.

Det var länge mållöst, men saknades inte målchanser. Tre Kronor hade ett par bra lägen att ta ledningen, bland annat genom Jonathan Dahlén i första perioden och Max Friberg i andra.

Först när klockan stod på 55.13 sprack dödläget. Skellefteå-duon Jesper Frödén och Andreas Wingerli spelade då fram HV71:s Anton Wedin till 1-0. Framför allt Wingerli stod för en fin prestation med en passning bakom ryggen till Wedin som kunde raka in pucken.

Men glädjen blev kortvarig.

Målvakten Ersson fick beröm

Med bara 1.11 kvar av matchen kvitterade Ryssland när Rodion Amirov fick stå omarkerad i slottet och kunde prickskjuta in 1-1.

Efter en mållös förlängning avgjordes matchen på straffar där Ryssland tog hem segern med 2-1. Målvakten Samuel Ersson tillhörde de bättre spelarna i det svenska laget och räddade 34 av 36 skott.

– Han var stabil och gav oss stort självförtroende i egen zon. Han tog de puckarna han skulle ta och vi kände stort förtroende för honom, säger förbundskapten Johan Garpenlöv till TV10.

Finland väntar i morgon

På frågan om han var överraskad över hur bra det unga ryska laget spelade svarade han:

– Absolut inte. Vi såg dem mot Finland (seger med 6-2, reds anm) och visste att det var ett skickligt lag så vi var förberedda på det. Jag tycker att vi var det bättre laget i dag men det gäller att göra mål och det gjorde vi inte i dag.

För Tre Kronor var det här andra raka förlusten efter att ha inlett med 1-3 mot Tjeckien i torsdags. I morgon klockan 16.00 väntar ny match mot hemmanationen Finland – då inför ett begränsat antal åskådare.

ARKIV: Tung smäll för Tre Kronor mot Tjeckien (5 november 2020)

Karjala Tournament

Sverige logo

Sverige

1 - 2

Ryssland logo

Ryssland

0-0, 0-0, 1-1, 0-0, 0-1
Hartwall Arena, Helsingfors

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.