Vitryssland kör på med sina idrottsligor. Foto: TT/Bildbyrån

Trots coronavirus – idrotten igång i Vitryssland: ”Jag förstår inte”

Uppdaterad
Publicerad

Igår inleddes fotbollsligan och ishockeyslutspelet är i full gång. Idrotten fortsätter som vanligt i Vitryssland – trots coronavirusets spridning.

– Jag förstår inte hur man kan leka med andra människors hälsa, säger den finländska ishockeyspelaren Joonas Hurri som spelar i Vitryssland till Yle.

Joonas Hurri är en av flera finländare som just nu spelar semifinal mot Skakhtar Soligorsk för sitt Neman Grodno. Han menar att coronaviruset inte märks i vardagen i Vitryssland.

– Om någon försöker undvika att smittas, så finns det de som skrattar åt saken och skakar din hand ännu kraftigare, säger han till Yle och fortsätter:

Corona och idrott

– Jag förstår inte hur man kan leka med andra människors hälsa.

Den vitryska presidenten Aleksander Lukasjenko har tidigare nämnt vodka och bastu som sätt att ta kål på coronaviruset och inte heller fotbollsförbundets ordförande Vladimir Bazanov verkar särskilt orolig. Deras liga spelas med publik.

– Varför skulle vi inte dra igång ligan? Är det nödläge i vårt land? Det är ingen kritisk situation, så vi bestämde att vi startar ligan som planerat, sade han enligt Reuters inför gårdagens ligapremiär.

I Vitryssland finns 51 bekräftade fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet