Stefan Larsson, VD Färjestad. Foto: Bildbyrån

Tung ekonomisk smäll för klubbar som äger sin arena

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen innebär stora påfrestningar på ekonomin hos de flesta idrottsklubbar. Men för klubbar som äger sina arenor blir smällen än värre när arenan står tom.

– Vi kan inte gå till någon annan och be om hyresfrihet, säger Färjestads VD Stefan Larsson.

När SHL-slutspelet blev inställt innebar det att klubbarna i ligan förlorade flera miljoner i intäkter. För klubbar som äger arenorna blev smällen extra tung. För serietvåan Färjestad, som äger sin arena, innebär det nästan två miljoner per hemmamatch. Och om inte det var nog har klubben behövt stänga ned restaurangen, ställa in cuper och konserter. Och det blir klubben som får ta hela smällen.

– Vi kan inte gå till någon annan och be om hyresfrihet för att vi har svårt att betala räkningarna. Här kommer kostnaderna varje dag som förut så vi har ingen räddningsplanka, säger Färjestads VD Stefan Larsson.

– I det stora hela är vi nöjda med att äga arenan för att det skapar en handlingsfrihet i positiv mening. Men när världen stängs ner nu löper vår kostnadsmassa på som i går och det måste vi som enskild klubb hantera.

Sveriges rikaste ishockeyklubb

Men Färjestad är trots allt den klubben i svensk hockey som har överlägset högst eget kapital med 117 miljoner efter förra säsongen, där HV71 med 55 miljoner hade näst störst eget kapital. Det gör att Färjestad trots den jobbiga situationen med den egna arenan ändå känner att situationen är under kontroll.

– Färjestad mår i grund och botten ganska bra. Sedan är vi rejält tilltuffsade av den har situationen vi har här och nu, precis som omvärlden i övrigt. Men grundfundamentet som vi står på är bra, och vi mår bra på det viset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.