Stålbucklan slopas – blir TV-pucken

Uppdaterad
Publicerad

I år fyller den klassiska distriktsturneringen TV-pucken 60 år. Det blir också det sista året som TV-pucken endast spelas av killar. Från och med nästa säsong, 2019/2020, blir turneringen till för både tjejer och killar.

– Ett jätteviktigt steg i utvecklingen, säger Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen till SVT Sport.

TV-pucken är en uppskattad distriktsturnering av spelarna och har spelats av killar ända sedan 1959. Tjejernas motsvarighet till TV-pucken anordnades av ishockeyförbundet för första gången 2012 och har gått under namnet Stålbucklan.

Nästa säsong försvinner alltså Stålbucklan och den nya distriktsturneringen för tjejer blir densamma som för killar.

– I år fyller TV-pucken 60 år och vi har diskuterat kring hur turneringen ska kunna utvecklas och vad som är nästa steg att ta, säger Olof Östblom, tävlingschef för svenska ishockeyförbundet till SVT Sport.

– Vi vill ge samma förutsättningar för både killar och tjejer. Vi tycker att det är ett viktigt steg att ta och utveckla verksamheten.

Ökat intresse

Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen tror att den nya satsningen kommer resultera i ett ökat intresse för damhockeyn.

– Det är ett jätteviktigt steg i utvecklingen. Tjejerna får ytterligare erfarenhet av att spela inför publik och tävla, även att vara med i TV är en stor grej, säger hon till SVT Sport.

– I det uppdrag jag har för Damkronorna så är det jättebra att den utbildningen och erfarenheten finns för tjejer i ung ålder. Spelarna är redo för det här fönstret som TV-pucken ändå innebär.

Alltfler tjejer börjar att spela ishockey men förbundet har svårt att behålla tjejer i tonårsåldern. Martinsen tror att en TV-pucksturnering för tjejer kan leda till att spelarna stannar inom idrotten.

– Förhoppningsvis kan det här initiativet göra att distrikten behåller tjejerna längre, vilket i sin tur så klart gynnar Damkronorna om ser över ett längre perspektiv, säger hon.

”Det ska inte vara några skillnader”

Under Stålbucklan har förbundet samlat alla lag på en ort för både grupp- och finalspel. Inför TV-pucken kommer gruppspelet att se likadant ut. Därefter samlas åtta lag på killsidan och åtta lag på tjejsidan på samma ort för att spela finalspelet.

– Det vi ser är en stor nytta i är att fortsatt samla alla tjejer på en ort i gruppspelet då många bara spelar med killar hemma i sin förening. Det upplägget har varit uppskattat och därför kommer vi att samla alla lag på samma sätt till gruppspelet, säger Olof Östblom och fortsätter:

– I övrigt är ambitionen är att förhållandena ska se likadana ut. Det ska inte vara några skillnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.