Olof Östblom, tävlingschef hos Svenska Ishockeyförbundet, utesluter inte att vi får se Sara Grahn och kompani i OS. Foto: TT

Vändningen: ”Vi har inte stängt dörren – man kan ansluta senare”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra spelare i Damkronorna har testats positivt för covid-19 och ersatts i OS-truppen.
Nu öppnar Svenska Ishockeyförbundet för att de ändå kan bli aktuella för spel.
– Vi stänger inte dörren helt utan de kommer att fortsätta att testas och man kan ansluta under pågående turnering, säger Olof Östblom, tävlingschef på förbundet, till SVT Sport.

Under lördagen meddelade Damkronorna att två av lagets nyckelspelare, förstemålvakten Sara Grahn och poängmaskinen Hanna Olsson, har testats positivt för covid-19 och ersätts i den svenska OS-truppen.

Totalt har fyra spelare i nuläget lämnat återbud av samma skäl.

Men Damkronorna spelar sin första gruppspelsmatch den 3 februari. Och en eventuell kvartsfinal spelas inte förrän elfte eller tolfte februari.

När SVT Sport pratar med Olof Östblom, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet, öppnar han för att Grahn och kompani skulle kunna ansluta till truppen ändå.

Kommer att fortsätta testas

Enligt BOCOG:s reglemente, alltså den olympiska organisationen i Kina, måste man uppvisa fyra negativa test på fem dagar om man haft en covid-infektion inom 30 dagar före OS inleds.

– Osäkerheten för oss är att vi inte vet om spelarna, som är mitt i en infektion, lämnar det första negativa testet efter tre, sju eller ännu fler dagar. Den 3 februari börjar turneringen och då måste vi kunna garantera ett lag på banan. Vi måste tänka på vad som är bäst för laget, säger Östblom, om varför man valt att ersätta spelarna nu direkt i stället för att avvakta.

Är det definitivt att de här fyra spelarna missar OS? Det finns ingen chans att de ansluter senare?

– Definitivt är det inte. Vi kommer att fortsätta testa samtliga fyra, det enda vi förbereder oss på just nu är att de inte kommer att vara bland de 23 spelare som sätter sig på planet till Kina den 27 januari. Men de kommer att fortsätta testas så om vi drabbas av ytterligare sjukdom i laget eller det händer någonting annat kan de ansluta.

”Vi har inte stängt dörren”

Eftersom alla fyra – Sara Grahn, Hanna Olsson, Linnea Hedin och Emmy Alasalmi – redan har ersatts i truppen krävs det alltså nya avbräck för att öppna lediga platser i truppen.

Så om en av de tre målvakterna som åker till Kina lämnar återbud, och Sara Grahn blir frisk, då kan hon ansluta ändå?

– Då skulle hon kunna ansluta, ja.

Ni lämnar dörren öppen att de här fyra kan vara med?

– Ja, eftersom vi fortsätter att testa dem har vi inte helt stängt dörren. Skulle vi sluta testa dem skulle de bara behöva sköta sitt virus utifrån det svenska regelverket. Det vore att stänga dörren.

Vad väntar på plats i Kina när man ansluter?

– De som landar i Kina testas direkt på flygplatsen. Sedan tas man till OS-byn där man är på sitt rum tills man fått testsvaret.

Det går att ansluta till OS under pågående turnering?

– Det kan man göra.

Ingen annan med symptom just nu

Svenske förbundskaptenen Ulf Lundberg säger att han lider oerhört med spelarna som drabbats av viruset och i nuläget ser ut att missa OS.

– De har satsat så himla länge mot det här och jag vet att de har gjort allt, allt, allt för att hålla sig friska. Det är duktiga spelare som kommer in också, det ska man komma ihåg, men jag förstår att de här tjejerna är väldigt besvikna.

Är det någon annan spelare i truppen som har symptom just nu?

– Nej, det är det inte. Men jag stämmer av med vår lagläkare hela tiden. Vi är på förläger i Ängelholm just nu och här handlar det om karantän. Det är väldigt noggranna restriktioner.

Borde man ha skjutit upp de sista SDHL-matcherna innan OS för att undvika smittspridning?

– Som svar på den frågan skulle jag vilja framhålla vår dialog med SDHL som har varit jättebra. Den är aktiv och har pågått på ett sunt sätt under hela min tid som förbundskapten.

Vad är Damkronornas målsättning i OS?

– Målsättningen vi har satt tidigare kvarstår. Vi har chansen att vinna en kvartsfinalplats och det har inte förändrats, säger Ulf Lundberg.

SE OCKSÅ: Sara Grahn missar OS: ”Jag är otroligt besviken”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Damkronornas stjärnmålvakt Sara Grahn missar OS. Foto: TT/Bildbyrån

Svenska Ishockeyförbundet meddelade under fredagen på Twitter att backarna Linnea Hedin (AIK) och Emmy Alasalmi (AIK) hade lämnat positiva covidtest och ersätts av Paula Bergström (Modo) och Linnéa Andersson (HV71).

Nu tvingas även målvakten Sara Grahn (Luleå) och forwarden Hanna Olsson (HV71) lämna återbud. De ersätts av Agnes Åker (AIK) och Linn Peterson (Luleå).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.